Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 6 másodperc

Még több térfigyelő kamera a városnak, egy társasház fiataloknak – ebben a két témában ültek össze dönteni ma az önkormányzati képviselők. Előbbiek megvalósulásához először azonban pályáznia kell a városnak, ezért volt az azonnali és soron kívüli tanácsülés.

Adok-kapokkal volt tűzdelt a mai tanácsülés is, az RMDSZ-frakció a Puskás Katalin kontra Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala peres ügyre vonatkozóan kérdőre vonta a polgármestert, illetve a POL-frakciót, hogy a rossz döntésekért vállalnak-e felelősséget, hozzátéve, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntésében meghatározott perköltséget (tízezer lej) Gálfi Árpádnak és a POL-frakciónak kellene kifizetnie az adófizetők helyett. A polgármester szerint az ügy még nem zárult le, de a felelősséget vállalni fogja, ahogy eddig is. A POL részéről Péter Balázs replikázott mondván, szándékosan félretájékoztat az RMDSZ-frakció, nem ők harcoltak ebben a perben, majd ha ilyen lesz, azért vállalják a felelősséget.

Pályázik a város

Közterületek biztonságát célzó, intelligens forgalomirányítási rendszerek fejlesztésére vonatkozó projekttel venne részt a város az országos helyreállítási tervben – a pályázaton való részvételről, összegéről, kivitelezéséről, működtetéséről döntöttek. 

Konkrétan ez egy komplex rendszer beszerzését jelenti, azaz 150 térfigyelő és 79 speciális kamera felszerelését városszerte, melynek felhasználója, üzemeltetője a helyi rendőrség lenne. A pályázandó össze 480 ezer euró, azaz 2 millió 815 ezer lej. 

A második napirendi pontban szintén egy pályázaton való részvételről hoztak döntést – ugyanazokból az alapokból nZEB, avagy energiahatékony és környezetbarát lakásokat építene a város fiatalok számára. Ez egy 6 lakásból álló társasház, lakásonként 65,45 négyzetméterrel, (közös részekkel együtt egy lakásra eső felület 77 m²), az épület pedig 367 ezer euró, illetőleg 2 millió 150 ezer lejbe kerül. Mindkét tervezet zöld utat kapott.