Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 28 másodperc

Újra megtartják március elején Székelyudvarhelyen azt a négynapos lelkigyakorlatot, amely az alkoholizmusból ajánl kiutat. A betegek és hozzátartozóik számára huszonöt helyet tartanak fenn a szervezők.

A Caritas KI-ÚT programja, a Segítő Nővérek Kongregációja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) évente több alkalommal, tavasszal, nyáron és ősszel szervezett ezidáig lelkigyakorlatot szenvedélybetegek és családtagjaik számára. Ezt a rendszerességet azonban a koronavírus-járvány az elmúlt években megtörte – magyarázza Mezei Hajnal prevenciós szakember, a KI-ÚT programvezetője. 

A négynapos lelkigyakorlat az úgynevezett megérkezéssel kezdődik (ezúttal március 10-én, csütörtökön 18 órától), amikor a résztvevők a hellyel, a környezettel, társaikkal és segítőikkel ismerkednek, ekkor szokik össze a csapat.

Az már eredmény, ha a szenvedélybeteg beismeri magának, hogy baj van,

így a gyógyulás első lépése természetesen a felismerés – mondja Hajnal. Első nap, ha szer hatása alatt is van a beteg, de megérkezik a programra, lehetőség van a józanodásra. Másnap tisztán kezdheti a lelkigyakorlatot, melynek alapját az öt segítő által vezetett, kisebb-nagyobb csoportos beszélgetések képezik, amit egyebek mellett ima, gyónás egészít ki. Hogy mennyire hatásos a pár nap, erről a programvezető azt mondja, pozitív tapasztalataik vannak.

A második és harmadik nap ad egy ritmust, szervezettséget az embereknek, rájönnek ezalatt, hogy nem is olyan félelmetes a józanság.

Vasárnap a lezárás következik, 13 órakor befejeződik a program. 

A betegek többsége Hargita megyéből érkezik, de vannak Maros, Kovászna, sőt Brassó megyei jelentkezők is. Érdemes tudni, hogy nem kell itt lezárulnia a folyamatnak, hiszen Székelyudvarhelyen (Caritas, Kossuth utca 18. szám) és Gyergyószentmiklóson is van lehetőség heti rendszerességű foglalkozásra, beszélgetésre. Előbbi helyszínen kedden, utóbbinál hétfőn lehet csatlakozni a csoporthoz. Jelenleg huszonöt főt tudnak fogadni, a helyek fele már betelt – szükséges a zöldigazolvány vagy negatív covid-teszt. Mezei Hajnaltól megtudtuk, a nyári és az őszi lelkigyakorlatot is szeretnék megtartani, amennyiben a járványhelyzet nem fordul rosszabbra.  

Március 10-én 18 órától március 13-án 13 óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca, 15. szám) tartják az év első lelkigyakorlatát szenvedélybetegenek. Érdeklődni és jelentkezni Kedves Ritánál lehet március 4-én déli 12 óráig, a 0753–193665-ös telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail-címen.

Szabadulás a szenvedélybetegségből