Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 55 másodperc

Amikor valaki meghallja, hogy cserkészet, hamar eszébe juthatnak az amerikai filmekben látott cserkész gyerekek, akik sütit árulva járnak házról házra. Az udvarhelyi valóság nem így néz ki, bár igaz, hogy a helyi cserkészek igen aktívak voltak a hétvégén, óriási számháborút szerveztek a városi parkban.

Sikeres volt a Romániai Magyar Cserkészszövetség udvarhelyi tagjainak és a Lábbusz-program csapatának közösségi megmozdulása, a városi park megtelt érdeklődőkkel, a csapatjátékra összesen hatvan gyermek, illetve felnőtt gyűlt össze.

A jelentkezők szombat reggel a Márton Áron téren gyülekeztek, majd egy sétát követően érkeztek meg az esemény fő helyszínére.

A közösségi kaland egy számháborúval tetőzött.

Hozzátartozik az előzményekhez, hogy áprilisban a cserkészek már szerveztek egy hasonló akciót, amikor is a Kerekerdőre lábbuszoztak a gyermekekkel.

A tavaszi megmozdulás megalapozta a hétvégi projekt népszerűségét, amely eredetileg szintén egy kirándulás lett volna, de a kedvezőtlen időjárás miatt városi sétára, illetve csapatjátékra szorítkoztak. 

Egyedinek számít a számháború ötlete, hiszen ilyen jellegű esemény még nem volt a parkban, mondta Balogh Csenge szervező, hozzátéve, hogy a gyermekek nagyon szerették a játékos programokat, a szülők pedig pozitívan értékelték a kezdeményezést.

A projekt célja megismertetni a gyermekekkel a cserkészek hétköznapjait, illetve fő tevékenységeit, a cserkészek személyes indíttatása pedig az, hogy valódi közösségi élményt nyújtsanak a gyermekeknek, tette hozzá a szervező. Egy ehhez hasonló élményt otthon, a számítógép vagy a mobiltelefon kijelzője előtt nem kapnak meg,

ehhez a tapasztalatszerzéshez ki kell mozdulni a négy fal közül.

Egyébként a projekt résztvevői közül kerülnek ki a jövő cserkészei, tudtuk meg Balogh Csengétől. A múltkori kirándulás után több szülő kereste fel a cserkészeket, és érdeklődött a jelentkezéssel kapcsolatban. Tagtoborzásra nincs szükség, a gyermekek rendkívül fogékonyak a cserkészek tevékenységével kapcsolatban. Udvarhelyen heti rendszerességgel tartanak foglalkozásokat a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium kórustermében, ahová minden jelentkezőt szeretettel várnak. A régi cserkészek az újoncokra már első perctől kezdve teljes értékű tagokként tekintenek, akik minden aktuális programhoz csatlakozhatnak, mondta a szervező.

A kiscserkészek esetében az önállóságra tanítás fontos lépés, a cserkészet pedig egy olyan életforma, amely kedvezően hat a személyiségfejlődésre, illetve a jellemnevelés eredményességére, mondta a szervező. A számháború megszervezésében a Romániai Magyar Cserkészszövetség Udvarhely Körzete, a Lábbusz-programban legutóbb részt vett sofőrök, illetve a székelyudvarhelyi Művelődési Ház működött közre.

Fotó: Székelyudvarhelyi Művelődési Ház Facbook-oldala

Számháború a Sétatéren