Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 50 másodperc

Gyarapodott a székely kapuk sora Szejkefürdőn – az Orbán Balázs sírjához vezető sétány legelső öreg kapuját Zetelakáról költöztették Székelyudvarhelyre. 

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által 2021-ben szervezett Fuss Neki! adománygyűjtő program által nyílt lehetőség arra, hogy a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Alapítvány közösségi összefogásra hívja a népi építészet megmentését támogató városlakókat. A Haáz Rezső Múzeum dolgozóiból és családtagjaikból alkotott tizenhét fős csapat egy újabb, vagyis a tizenhetedik szejkefürdői székely kapu állítását tűzte ki célul – ezért futott –, ennek megvalósítására gyűjtött adományokat.

Az értékmentő projekt a napokban lezárult, szakszerűen restaurálva, teljes pompájában megcsodálható Szejkefürdőn – a zetelaki Kolumbán család adományaként – a múzeum tulajdonába került öreg székely kapu. Készítője-faragója a küküllőkeményfalvi Benedek Imre. A kapu, korát tekintve kitűnő állapotban van, felirata a szemöldökfán: AZ ÚRISTEN SEGEDELMÉBŐL ÉPÍTETÉK EZEN KAPUT: GAGYI SÁNDOR ÉS NEJE MÁTÉ VERONIKA 1884-be június 24-diKÉN.

A kapu eredetileg Zetelakán, a Gagyi dombja bal oldalán található, 835-ös számú porta bejáratát díszítette, Gagyi Sándor és Máté Veronika állíttatta. A kapu egykori állítójának lányától vásárolta meg a bennvalót Biró Ferenc 1983-ban, majd 2004-ben Kolumbán-Antal József átmentette az utókornak, áttelepítve azt a Székelytanya vendéglő udvarára.

A tulajdonos az ingatlan eladását követően ajánlotta fel a székely kaput a múzeum részére. Most a szejkei kapuk sorát ez nyitja, Domokos Levente szakrestaurátor végezte rajta a helyreállítási munkát.

Fotó: Fülöp Attila