Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 22 másodperc

Csütörtökön, január 6-án mutatják be a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című művét Vladimir Anton rendezésében.

Nagy Pál, a társulat igazgatója az év első előadásának kapcsán elmondta: olyan ismert és kultikus drámáról van szó, amelyet nagyon sokan olvastak vagy láttak már filmen, tehát mindenkinek van egyfajta elképzelése róla. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy sikerült összehozni egy ilyen nagy kaliberű előadást, és sikerült visszahívni egy szerep erejéig a szatmárnémeti színház művészét, Nagy Csongort. Az igazgató reméli, hogy a tavasz elhozza a szabályok lazítását is, hisz jelenleg a diákbérletes előadások szünetelnek a kötelező zöldkártya felmutatása miatt.

A produkciót társulat művészeti vezetője az előadás dramaturgja, Dálnoky Réka, ő mutatta be az alkotócsapat egy részét – Vladimir Anton rendezőt, Romulus Boicu látványtervezőt és Ana-Bianca Tudorică videóinstallációkért felelős szakembert –, majd elmondta: a rendezővel alkalmazkodtak a színészek munkájához.

Hagyták folyamatában kialakulni a szöveget, a fölösleg kiszűrésével próbálták megtartani a darab lelkét.

Vladimir Anton szerint a vírushelyzet miatt az előadás nagyon nehezen és hosszú időt igénybe véve készült el.

– Szinte lehetetlen túlszárnyalni egy olyan kultikus műnek a rendezését, amelyet már kiváló, nagyszerű színészi alakításokkal láthattunk filmekben, színházi előadásokban. Számomra ez az előadás elsősorban az empátiáról szól, olyan előadást szerettünk volna színpadra vinni ezekben a nehéz időkben, amely az embertársainkkal való együttérzésről szól – mondta a rendező. – A humán szolidaritás jelenleg egy igen aktuális téma, mivel az emberek már nem hallgatják meg egymás véleményét… végül is, ez az út egy irányba vezet, éspedig oda, hogy: az ember meggyűlöli az embert.

A Száll a kakukk fészkére egy elmegyógyintézetben játszódik, ahol a hétköznapok kontrollált és kiszámítható egymásutániságát egy új páciens érkezése zavarja meg. McMurphy (Barabás Árpád) faragatlan, de élettel teli viselkedése a feje tetejére állítja a megszokott viszonyokat, merészen áthágja az intézmény szabályait, lázad, provokál. Ő az egyetlen, aki még nem törődött bele a helyzetébe. A többi beteg lassan vezetőként tekint rá és lelkesen bátorítja az elnyomó rendszer szimbólumává vált Ratched (Mezei Gabriella) nővér elleni harcában. A tétek egyre nőnek, a remény egyre veszélyesebb, míg lassan kirajzolódik az ember alapvető kiszolgáltatottsága és tehetetlensége az elnyomó gépezettel szemben.

Január 6-án 19 órától a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata először viszi színre Ken Kesey híres regényének feldolgozását, a Dale Wasserman által színpadra álmodott Száll a kakukk fészkére című kétfelvonásos drámát. A premierre érvényes a Tomcsa Sándor bemutatóbérlet. Az előadás rendezője, a társulattal már több produkción is együtt dolgozó Vladimir Anton. Bromden szerepében Nagy Csongor Zsolt, a Tomcsa Sándor Színház egykori tagja lesz látható, aki jelenleg a szatmárnémeti Harag György Társulat színésze.

Székelyudvarhelyi premier: Száll a kakukk fészkére