Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 17 másodperc

Megnéznéd, hogyan döntik a fát a profik? Itt a nagyszerű alkalom: a Zetelaki közbirtokosság október 22-én, szombaton 11 órától az ivói Tündérkert panziónál, Szent Simon, a favágók védőszentjének tiszteletére favágó versenyt szervez.

A vetélkedő csak profiknak szól, a szervezők viszont remélik, kíváncsiskodó nézőkből is lesz bőven, hiszen a programot is eszerint állították össze.

A versenyre két fős csapattal nevezhetnek az akkreditációval rendelkező fakitermelő vállalkozások, valamint a fakitermelési engedéllyel rendelkező magánszemélyek.

A versenyzőknek védőfelszerelés – sisak, kesztyű, védőszemüveg – kötelező.

A favágó versenynek öt próbája lesz: fadöntés erdei körülmények között, fadöntés fejszével, láncfűrész laplevétel és visszaszerelés lapfordítással, preciziós vágás méret, merőlegesség és idő szerint, illetve méretre vágás, hasítás pontosság és idő szerint.

Az érdeklődők elkérhetik a verseny pontozási szabályzatát,

hogy rákészülhessenek, mit és hogyan, mire ad pontot majd a zsűri.

A helyezettek oklevelet és kupát kapnak, a nézőknek pedig külön ügyességi versenyszámokat hirdetnek. Lesz ugyanakkor a törzsvendégeknek főzőverseny, este pedig élőzenés mulatság is.

Szent Simon tiszteletére kemény fába vágják a fejszét