Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc

Minden lehetőség adott Székelyudvarhelyen, hogy június elsején igazi élményben legyen részük a gyermekeknek és szüleiknek. A városi parkban kedvükre választhatnak a koncertek, hangszerbemutatók, kreatív foglalkozások, szabadtéri játékok, táncházas programok és cirkuszi előadások közül, sőt, a legszerencsésebb még a tombola fődíját, vagyis egy citerát is magával viheti.

Játszótérré és mesebirodalommá változik a városi park június első napján. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Tomcsa Sándor Színház és a Művelődési Ház Támtátám mesebirodalma a kicsik zenei készségeit fejleszti elsősorban, de közös családi élménynek szintén kiváló. A gyermeknapi programokat a zene évéhez igazítva Csont Noémi, a Művelődési Ház munkatársa és Lukács Emőke, az Udvarhely Bábműhely vezetője állította össze. Mintegy húsz önkéntest vontak be a szervezésbe, mondta el Simon Mária-Tímea, a Művelődési Ház igazgatója. A gyermeknapi programok összeállítása hálás feladat volt, tudtuk meg a szervezőktől, akik igyekeztek szem előtt tartani a rendezvény elsődleges célját: megmutatni a gyermekeknek, hogy milyen zenei kincsekkel rendelkezik a város, lehetőséget biztosítva ugyanakkor a fejlődésre és a minőségi időtöltésre.  

Térkép, hogy el ne tévedj

Szerdán a park különböző részein zajlanak a tevékenységek. Az érdeklődők reggel 9.30-kor óriási csinnadratta kíséretében átléphetik Támtátám Birodalom kapuját, majd kapnak egy műsorfüzetet, amely segíti a helyszínek és a tevékenységek közötti tájékozódást. A műsorfüzet tudnivalókat is tartalmaz az előadókról, művészekről, illetve feltünteti, hogy melyik foglalkozást mekkora gyermeknek ajánlják. A műsorfüzeten kívül táblákat is kihelyeznek, hogy senki ne tévedjen el a varázslatos övezetben. A helyszínek a zene évéhez hűen a skála hangjegyei alapján kaptak nevet.

Felkereshető a HangaDÓ régió, a REtina placc, megcsodálható a MIcsoda tájék, de megtekinthető a FAlatozó tájék, a JátSZÓ sziget, a BábLÁng provincia és a SZÍnpad szektor is. 

A térképes füzet pontgyűjtésre szintén alkalmas: a kilencállomásos, szabadtéri játék során a szülők és a gyermekek hangjegyeket kapnak a teljesített feladatokért, amelyeket egy vonalrendszerre ragaszthatnak fel. A hangnak a megfelelő vonalra kell kerülnie, ezért cserébe a hangjegyek beválthatók fagyira, lángosra vagy egyéb finomságra. 

A felfedező séta idejére minden gyermek király, királylány lehet, esetleg hétfejű sárkány is, ha akar, a hitelességért a vásártéri arcfestők felelnek 11–14 és 15–18 óra között. Akit nem vonz a mesék birodalma, annak lehetősége lesz tűzoltó, rendőr vagy mentős bőrébe bújni, a park mellett a szolgálati autókba is be lehet majd ülni. 

Kalandra fel!

A gyermeknapi programot Aracs Eszter bábjátéka indítja, közben zajlik majd a családi mondókázás. 11 órától továbbra is a bábozás marad a figyelem középpontjában, amikor is az Udvarhely Bábműhely és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bemutatja az Aranyszívű Juliska című koprodukcióját. Ezzel párhuzamosan könyvbemutató veszi kezdetét Barcs Kriszta pszichológussal, aki többek között a tinédzserek érzelmi viharairól és fejlődéséről beszél majd. A délelőtti órákban látványos cirkuszi mutatványokat sajátíthatnak el az érdeklődők Ruszuly Ervin koreográfus vezetésével. Déltől a sepsiszentgyörgyi Minestrone Bandé a terep, melynek tagjai zöldségeken zenélnek, és segítségükkel a gyermekek maguk is megpróbálhatnak hangszereket faragni a zöldségekből. Ugyanekkor kezdődik egy rajzos foglalkozás László Zsuzsa grafikussal, illetve mezítlábas foglalkozás lúdtalpas gyermekeknek Péter Beáta Katalin kinesztetikai trénerrel. A szakember ugyanitt tanácsokkal is szolgál. 13 órától a gödi Iszkiri Zenekar koncertezik, ezt követően a délutáni pikniken elkezdődhet a falatozás, valamint a tombolázás. A sorsolásra 19 órakor kerül sor, egy-egy kisméretű hangszer lesz a nyeremény.

Egyik koncertet váltja a másik – hallható lesz a kimondottan erre az alkalomra alapított Piknik Punk hangszerbemutatója, Pál Attila színművész vezetésével. 17 órától a Serittő Néptáncegyüttes fellépését láthatjuk, amit táncház követ. Ugyancsak ebben az órában Bekő-Fóri Zenkő színművész tart drámajátékokat iskolásoknak és felnőtteknek, 18 órától pedig Lénárt András bábos adja elő különleges marionett bábjátékát, amellyel bejárta már az egész világot. 

A fáradalmas kalandok után az esti mese már-már kötelező: 20 órától vetítik a Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozat első évadát, sőt az alkotók ráadásként két új résszel lepik meg közönségüket.

Fotó: Fülöp Attila

Szerdán megnyílik Támtátám Birodalma