Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 37 másodperc

Találkozások ‒ vizualitás és zene: ezzel a címmel nyílik újabb képzőművészeti kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum szervezésében a Városi Képtárban június 23-án, csütörtökön 18 órakor. Mikor, ha most nem?

A zene éve Székelyudvarhelyen már elkezdődött néhány hónapja – a tematikus év központi és kiemelt témája tehát a zene, a muzsika, a hangszeres esemény. Láthattunk, sőt hallhattunk már művészeket verset előadni zene kíséretében, koncertekre mehettünk, lassan nincs olyan helyszín a városban, ami nem volt „felpróbálva” és zeneileg „működik”. Mondhatni, lehet az esemény bármi, zene társul hozzá, duó, trió, kvartett és zenekar. Amikor meghirdette a polgármesteri hivatal karöltve a Művelődési Házzal, filharmóniával, civilekkel együtt a tematikus évet, sokan felhördültek a program láttán, hogy ez ugyan mi? Holott

az elmúlt időszakban volt néhány zenés program során olyan érzésem, hogy ne na, ne érjen véget még, ez jó!

Hogy csak párat említsek az utóbbiak közül, a Sárik Péter Trió vagy a Klasszik Lasszó, a Pilinszky és én Nagy Katicával meg Prieger Zsolttal. Mindenik kiváló volt, mindenik több volt puszta programpontnál. A pudig próbája az evés, szóval, nem ér előre megmondani a frankót.

A zene éve Székelyudvarhelyen és az Udvarhely Napok programsorozat részeként nyílik meg a fent említett képzőművészeti kiállítás a Kossuth Lajos utcai Képtárban, ahol olyan kompozíciók kerülnek előtérbe, amelyek a vizualitás és a zene, a ritmus, az ének vagy a hang találkozását jelenítik meg. A kiállítást Lőrincz Ildikó művészettörténész nyitja meg, közreműködik hegedűn Dávid Anna, a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola IX. osztályos tanulója, zongorán kíséri őt Lokodi András, a művészeti iskola tanára. Házigazda Miklós Zoltán múzeumigazgató.

A vizualitás és a zene találkozását megjelenítő festészeti, grafikai, fotó és plasztikai műveket a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Képtárából, a székelyudvarhelyi Művelődési Ház, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelykeresztúri Molnár István Múzeum, a Szárhegyi Művészeti és Kulturális Központ, valamint a Homoródmente Művészetéért Alapítvány gyűjteményéből válogatták.

A következő alkotók műveiből állt össze a kiállítás: Bara Barnabás, Barcsay Jenő, Bene József, Cseh Gusztáv, Gergely Erika, Márton Ferenc, Meer András, Molnár Zoltán, Nagy Albert, Nagy Imre, Orth István, Sala Elemér, Szabó Tamás, Szervátiusz Jenő, Székely József, Ughy István, Zsigmond Attila.

A tematikus válogatás igyekszik érzékeltetni, milyen sokrétű kapcsolódási lehetőségek vannak képzőművészet és zene között.

Jelen kiállítás csak egy szűkebb mezsgyéjét vizsgálja a kapcsolódási lehetőségeknek, ám mindebből kiindulva az ötlet továbbvihető a mozgókép, az elektrográfia, az animáció különféle válfajaira. A hagyományosnak nevezhető eljárásokkal készült, eredeti művek egyidejű felmutatása olyan inspiráló kölcsönhatásokat, impulzusokat, új tartalmakat, meglátásokat gerjeszthet, amiből építkezni, gazdagodni lehet.

A Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utca 42. szám alatti épületében a kiállítás 2022. június 24. és július 19. között látogatható, hétköznapokon 9 és 16 óra között.

Kiemelt képünk illusztráció, Zsigmond Aranka kiállítása, Haáz Rezső Múzeum, Képtár/ Facebook