Antal Orsolya
Antal Orsolya
,,Akinek nincs humorérzéke, soha nem bocsát meg annak, akinek van." Richard Osman

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 52 másodperc

Ördögölő Józsiás, Énekes madár, Bölcső és bagoly, Ábel hősei testet öltenek színművekben, filmekben, táncjátékban, vagy éppen illusztrációkon – bizonyítva, hogy a Tamási-életműnek ma is helye van az irodalomban, a színházban, és igen, miért is ne, a művészetben úgy általában. Ennek adtak hangot az emlékév megálmodói is az író születésének 125. évfordulójára szervezett, országokon, sőt kontinenseken átívelő rendezvénysorozat által.

Telefonos prózamondó versenyt, irodalmi vetélkedőt és illusztrációs pályázatot is hirdettek a Tamási Áron-emlékév szervezői, emlék kiadványokkal és folyóiratok különszámaival, színre vitt műveivel tisztelegtek előtte. Kerítéskiállítást is szerveztek a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével, melyeken az író élete elevenedik meg, és amelyet Farkaslakától Budapestig megtekinthették az érdeklődők – ha csak szemlézünk is az elmúlt egy év eseményi közül, szembetűnő, hogy igen szerteágazó, mondhatni összművészeti és határokon átívelő rendezvénysorozattá bővült az emlékév. A szülőfalutól Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen keresztül egészen Svédországig, az Egyesült Államokbeli diaszpóráig eljutott nem csak a híre, de a programok egy része is.

A farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület és a budapesti Tamási Áron Közalapítvány, együtt mentünk el, és terjesztettük elő, és halló fülekre találtunk a Nemzetpolitikai Államtitkárságnál, és ez azért is nagyon jó, mert talán jobban felnézünk Tamási Áronra, őt megilletőbb helyre kerül. Egy kicsit el volt hanyagolva az utóbbi időben, és ez az emlékév nagyon sok Tamási Áron-gondolatot keltett életre, nagyon sok embert hozott össze, kapcsolatokat teremtett” – osztotta meg tapasztalatait portálunkkal Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke. Tőle tudtuk meg, hogy az emlékév társzervezője, feltérképezte a Tamási Áronról elnevezett utcákat is. 

Ugyanakkor Kárpát-medence-szerte számos hivatásos és műkedvelő társulat tűzte műsorra a Tamási-műveket, Sopronban, Békéscsabán, Budapesten, Zentán, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron, Mikházán és Marosvásárhelyen. Azt sem felejthetjük ki a felsorolásból, hogy az író egykori iskolájában,

a róla elnevezett székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban az emlékév idején szökkent szárba újból a diákszínjátszás.

Külön színfolt a rendezvények sorában, hogy Kilyén Ilka színművész és lánya, Ritziu Ilka-Krisztina színész, táncos együtt adták elő a Tündökletes világ című emlékműsort, Kincses Elemér rendezésében. Sajátos tisztelgés ez Tamási előtt, a Bölcső és bagoly önéletrajzi jellegű írásait válogatta és álmodta színpadra Kilyén Ilka, köszönetképpen a tavaly, Farkaslakán átvett Tamási Áron-díjért. 

„Mindig megtiszteltetés édesanyámmal játszani. Ebben az előadásban nagy örömömre szolgál, hogy Tamási Áron dolgos gyermekkorának bemutatásával világíthatunk rá a gyermek munkára nevelésének fontosságára. S tesszük mindezt Tamási varázslatos nyelvezetével.

Azt tapasztalom, hogy a közönség mindenhol, itthon Erdélyben is, de Nyugat-Európában és a Tengerentúl is szeret belefelejtkezni a százhúsz éves történetekbe.

Nagyon sokan mondták hogy visszarepítettük őket a gyermekkorukba, vagy az otthoni tájakra. És ez nagy elégtétel. A föld, a világ, az élet, a munka szeretete árad Tamási írásaiból, s örülünk ha ezt a szeretetet sikerül átadni a nézőinknek” – számolt be a szem.ro-nak Ritziu Ilka-Krisztina.

„Azért jó, mert elindított egy folyamatot, nem áll meg most az emlékév végén. Sőt, Budapesten elkészült egy egészalakos köztéri Tamási-szobor, amelyet hamarosan felállítanak. Itthon Marosvásárhelyen, illetve Farkaslakán indult az emlékév, és úgy gondoltuk, hogy a záró rendezvényt Udvarhelyen lenne jó megtartani, Tamási iskolavárosában” – zárta gondolatait Hadnagy Jolán, aki úgy véli,

Farkaslaka leghíresebb szülöttének életműve nagyon is aktuális, ezek is a rendezvények, az azok iránti érdeklődés bizonyítja, hogy nem idejétmúlt, ettől nagy az értéke, hogy átment már az idő szűrőjén, örökérvényű.

Az emlékév erdélyi rendezvénysorozatát tehát december 23-án zárják a székelyudvarhelyi Művelődési Házban. A farkaslaki Virgoncz néptánccsoport Tamási-novellákból merítkező táncjátékát, a Dínomdánom illatát Hajdó-Nagy Annamária és Hajdó-Nagy Lóránt, az Udvarhely Néptáncműhely táncosai állították színpadra. Ezt követően Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke tart előadást Tamási Áron és a szeretett szülőföld címmel, farkaslaki diákok és a Tamási Áron Gimnáziumban működő KomediTÁsok csapatának közreműködésével. A péntek este nyolckor kezdődő rendezvényre a belépés díjtalan.

Szervátius-emlékünnepség
Ötven éve készült el a farkaslaki Templomdombon az író végső nyughelyét jelölő, mintegy 8 tonnás andezit emlékkő. A Kossuth-díjas szobrász Szervátius Tibor és szintén szobrászművész édesapja, Szervátius Jenő közös munkája Tamási-hősöket ábrázol: az ifú szerelmes Magdót az Énekes madárból, Jégtörő Máyást és az ördögöt az Ördögváltozás Csíkban főszereplőit, illetve mind közül a leghíresebbet, Ábelt, a hargitai kisfiút. A májusban megnyitott Szervátius-fotókiállítás még látogatható Farkaslakán.

Kiemelt képen: Kilyén Ilka színművész és lánya, Ritziu Ilka-Krisztina színész, táncos

Tamási Áron 125. – Ünnepséggel zárul az emlékév