Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc

Közzétették a Fejlesztési Minisztérium honlapján az Anghel Saligny közművesítési programból finanszírozott nyertes pályázatok listáját, közöttük a Hargita megyei beruházásokat is. A 65,5 milliárd lejes költségkeretből Hargita megyébe 1 milliárd lej érkezik, ebből Udvarhelyszéken közel 430 millió lej közösségi beruházások kivitelezésére fordítható.

Tegnap délután a fejlesztési szaktárca három megyében és a fővárosban véglegesítette az RMDSZ által kidolgozott és a kormány által elfogadott Anghel Saligny program nyertes pályázatainak listáját – közölte ma a Szövetség széki szervezete. Ez a program segíti a helyi önkormányzatokat az általuk megtervezett jövőkép kialakításában, illetve a beruházások biztosítják az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést a lakosság számára, továbbá javítják az életminőséget. Ennek keretében a víz-, csatorna- és úthálózatok kiépítése valósul meg.

Az RMDSZ kezdeményezésére létrejött Anghel Saligny program sok ellenállásba ütközött, de mindent megtettünk annak érdekében, hogy elindulhasson, tájékoztatott Bíró Barna Botond, a Szövetség udvarhelyszéki szervezetének elnöke. Hangsúlyozta, hogy ez az első olyan fejlesztési program, ahol minimum pályázati értékeket határoztak meg. Községek esetében ez 4 millió lej, municípiumok esetében 10 millió, megyeszékhelyek esetében 43 millió, valamint a megyei önkormányzatnál 140 millió lej. „Ezzel sikerült elérnünk, hogy

az önkormányzatoknak nem kellett egymással versenyezniük,

hiszen mindenki tudta, hogy ha a kritériumrendszernek megfelelően készíti el a pályázatait, akkor számíthat a támogatásokra”, fogalmazott az elnök.

Prioritási rendszer alapján működik a leosztás. Bíró Barna Botond kiemelte: „Erről azt érdemes tudni, hogy a legnagyobb prioritással a vízhálózatok kiépítése, kibővítése bír, utána a csatornahálózatok, míg a legkisebb prioritást az utak jelentik.” 

„Én azt gondolom, hogy a következő hat év nagyon nehéz időszak lesz, mindenféle szempontból. Az, hogy ilyen nehéz időkben tudunk dolgozni és a közösségi ügyeket tudjuk támogatni, sokkal fontosabb, mint mikor »békeidőben« érkeznek a támogatások” – mondta Bíró Barna Botond. Nagy jelentőséggel bír, hogy

a Székelykeresztúrt Székelyudvarhellyel összekötő 137-es számú útszakasz 140 millió lej támogatásban részesült,

így egyik legforgalmasabb megyei utat sikerül korszerűsíteni a következő hat évben. Ez Udvarhelyszék számára kiemelt prioritásként volt előterjesztve, majd a megyei tanács megyei szintű prioritássá emelte, tájékoztatott az elnök.

Jó hír még, hogy Farkaslaka egyike annak a hat önkormányzatnak, mely a helyreállítási alapból digitális területrendezési tervekre kap finanszírozást, valamint energiatakarékos tanuszoda épül Nagygalambfalván, mely alkalmas lesz akár országos és nemzetközi úszóversenyek megszervezésére is. Ami pár éve még csupán álom volt egy-egy községben, az mára karnyújtásnyira van, zárta gondolatait Bíró Barna Botond.

Tanuszodája lesz Nagygalambfalvának