Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 8 másodperc

Csoportos kortárs táncórával nyílik hétfőn Székelyudvarhely első olyan mozgásstúdiója, amelynek legfőbb küldetése otthont adni a kortárs művészeteknek. Az ötletgazdák a tánc és a talajtorna mellett könyvbemutatóknak, koncerteknek, illetve képzőművészeti kiállításoknak is helyet adnak a Térben.

Majdhogynem a város szívében, a Villanytelep és a Kornis Ferenc utca kereszteződésében található, hiánypótló mozgásstúdióval bővül a város szabadidős programkínálata. Ez lesz a Tér: egy multifunkcionális hely, amelynek célja a kortárs művészet népszerűsítése különböző célcsoportok számára, képzőművészeti kiállításokon, szakmai foglalkozásokon s baráti összejöveteleken keresztül. 

A tánc által a résztvevők nyitottabbá válnak a mozgáskultúra iránt, sőt, fejlődik a mozgáskoordinációjuk, a ritmusérzékük, a hallásuk, valamint a testükkel való harmonikus kapcsolat, sorolta Ruszuly Ervin, a frissen alapított intézmény koreográfus-oktatója. Feleségével, Sárával közel három hónapja dolgoznak az épület felújításán, és bár május 2-án belevetik magukat az első táncórákba, a stúdió ünnepélyes megnyitóját jóval később tartják meg.  

A Tér hétfőn 16 órakor nyílik kortárs táncórával. A koreográfus a foglalkozásokat gyerekek és felnőttek számára egyaránt tartja, a táncórákon való részvételhez pedig nincs szükség előképzettségre – laikus, mozogni vágyó jelentkezőket várnak. A visszajelzésekből kiderült, hogy a stúdió valóban hiánypótló intézmény, hisz ehhez hasonló mozgási lehetőség sem a gyerekek, sem a felnőttek számára nem található a városban. Bár kezdetben a gyerekfoglalkozások kerülnek kiemelt szerepbe, a házaspár a Tér fő rendeltetését a különböző művészeti ágak befogadásában látja. 

Az alapötlet szerint a stúdió segít felkutatni a környék művészeit és tehetséges diákjait. A Térben számtalan összművészeti programot lehet szervezni, sőt, Sára és Ervin

befogadnak s kibontakozási lehetőséget adnak minden olyan kezdeményezésnek, ötletnek, ami a közösséget vagy a kulturális életet szolgálja.

Oktatási módszerével kapcsolatban a koreográfus elmondta, hogy folyamatos fejlődésben van, hisz az órák menetét minden esetben az adott csoport lendületéhez igazítja. 

– A Tér a résztvevők számára, ugyanakkor számomra is egy fejlődési lehetőség. A táncosokon áll, hogy mennyi idő alatt érik el a kitűzött célokat, én pedig oktatóként a határok feszegetésében nyújtok segítséget, tette hozzá. Korábban is volt próbáltak létrehozni egy mozgásstúdiót, de csak most érkezett el az a pillanat, amikor célba érhet a projekt. Az egyetemi tanulmányai miatt pihentette a tervet, de sosem adta fel azt az elképzelést, hogy létrehozzon egy olyan teret, amelyben össze lehet vonni a kortárs művészeteket. A táncon kívül kedden startol a gyerekeket célzó nindzsa-foglalkozás, és csütörtökön a talajtorna. Az ötletgazdák tájékoztattak arról, hogy

a bababarát és kutyabarát stúdió a foglalkozások idején kívül is nyitva áll a kíváncsiskodók előtt, akár egy kávéra, teára vagy egy kellemes beszélgetésre. 

Sára egyébként délelőttönként babafoglalkozásokat tart az anyukáknak. A hordozós tánc és beszélgetős klub partnere az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete. Legkésőbb ősztől elkezdődik a balettoktatás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 

– A Tér mozgásstúdiónak indul, de a közeljövőben sok minden mással is foglalkozunk majd, illetve további színes, mozgalmas programokkal bővítjük az összművészeti befogadótér programkínálatát, összegezte a koreográfus. Ruszuly Ervin hozzátette: a jövő heti foglalkozásokra maradtak szabad helyek, még lehet jelentkezni – Ervin vagy Sára facebook-oldalára írva, a Tér közösségi profilja ugyanis még készülőben.

Fotó: Fülöp Attila

Tér: mozgásstúdió és összművészeti helyszín ugyanazon tető alatt