Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 51 másodperc

Tavaly év végén jelentette be a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, hogy Maszelka János emlékkiállítás megvalósítását tűzte ki célul a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében – a Haberstumpf-villában megnyíló tárlat révén szeretne az intézmény átfogó képet nyújtani a gazdag alkotói életműről, és ezt a törekvésüket a művész családja számos alkotás kölcsönzésével támogatja. Az emlékkiállítás ma nyílik délután öt órától. 

Közismert és köztiszteletnek örvendő festőművésze volt Székelyudvarhelynek Maszelka János, a székely tájak festője, a pasztell mestere, aki 2003-ban hagyta itt a földi létet, és kinek munkáiból utoljára 2019-ben, Budapesten a Kárpát-haza Galériában nyílt kiállítása. 

Hogy egy valóban gazdag kiállítási anyag létrejöhessen, a Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész kurátorságával megvalósuló jelen kiállítást kutatómunka előzte meg, illetve a Maszelka-alkotásokat birtokló székelyudvarhelyi lakosok segítségével egy átfogó digitális adatbázist is igyekeztek felépíteni. December elején egy felhívásban arra kértek ugyanis minden magánszemélyt, hogy a tulajdonukban lévő Maszelka-műveket – digitalizálás céljából – rövid időre kölcsönözzék a múzeumnak.

A ma nyíló tárlat anyaga tehát Maszelka János örököseitől, közgyűjteményekből és magánszemélyek tulajdonából származik, mintegy 270 darab, melyből 50-et állítanak ki, ezeket pedig személyes tárgyak és digitális tartalmak is gazadgítanak. A kiállítást Lőrincz Ildikó művészettörténész nyitja meg, míg a városháza részéről Pálfi Kinga alpolgármester vesz részt, továbbá közreműködik az Alla Breve vegyeskar.

Tisztelgés egy életmű előtt