Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 46 másodperc

Elkészült a száz kötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat utolsó öt kötete is. A Hargita Kiadó és korábbi főszerkesztője, Ferenczes István költő által megálmodott sorozat tíz éve készül, évente két alkalommal öt-öt kötet került ki a nyomdából. A befejezett sorozathoz plusz egy kiadványt is mellékeltek, ebben Siklódi Ferenc, a száz könyvhöz készült ex librisei találhatók.

– Aki ezen a száz könyvön végigrágja magát, marad valamivel. Nem csak folyóméterben, fizikai terjedelemben hatalmas a Székely Könyvtár, de a székely történelmet átívelő évszázadokat tekintve is tekintélyesnek mondható – fogalmazott Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat és Hargita Kiadó főszerkesztője, hozzátéve: az volt a koncepció, hogy a székely írásbeliség bő négyszáz évéből merítve releváns képet alkossanak arról, hogy

miben is áll a székely írott kultúra, irodalom, népköltészet, történetírás,

és ebből állt össze a százkötetes kiskönyvtár.

A Székely Könyvtár kötetei nemcsak a székely-magyar öntudatunk megerősödését segíthetik, hanem egyúttal élvezetes olvasmányul is szolgálnak. A kiadó ugyan számolt azzal, hogy a sorozatban megjelenő kötetek egyes darabjai már ott lehetnek a családi és közkönyvtárak polcain, ennek ellenére úgy gondolták, sorozatban való megjelentetésükkel olyan „szellemi minimumot” kínálhatnak az olvasóknak, amelyre a későbbiekben lehet alapozni majd.

Elsőrendű szempont volt, hogy szép kötetek jelenjenek meg a sorozatban, amelyekre később, mint műtárgyakra is büszke lehet a könyvek tulajdonosa. A sorozat kötetei épp ezért egységes köntösben, könnyen olvasható, forgatható formátumban jelentek meg. A sorozat egységes grafikai arculatáért Léstyán Csaba grafikus felelt.

Tíz év alatt készült el a százkötetes Székely Könyvtár