Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 27 másodperc

Nemrég érkezett haza tizenhat napos magyarországi turnéjáról a húszéves zetelaki Ezüstfenyő néptáncegyüttes. Kovács Imre tánctanár, az együttes vezetője számolt be az élményekkel, meglepetésekkel és izgalmakkal teli útról.

A zetelaki Ezüstfenyő tánccsoport minden évben legalább kéthetes turnéra indul az anyaországba, az elmúlt évek során számtalan ismeretségre, barátságra tettek szert, így sok településen ismerik, várják már őket.

Idén augusztus 5-én hajnalban indultak neki az útnak, első állomásuk a Pest megyei Cenglédbercel volt, ahol Megyeri Katalin fogadta őket: egy kézműves tábor záróünnepségén léptek színpadra, ahová monori ismerősök is eljöttek. Másnap, szombat délelőtt Sarudra utaztak, ahol Tilcsik István polgármester fogadta őket, és akinek jóvoltából délután a Tisza-tó területén található élményparkban szórakozhattak a fiatalok az esti szabadtéri műsoruk előtt. Sarudról Zetelaka testvértelepülésére, Tiszanánára mentek a táncosok, ahol dr. Tóth József és Lázár Tünde fogadta őket, majd a Székely Kör meghívására Budapestre érkezett a csapat, ahol az elnök, Frigyesy Ágnes várta szeretettel. A fővárosban meglátogatták Kiss István régiségkereskedő boltját, illetve a Bodó Galériába is eljutottak, ahol tanfelszereléseket vehettek át a diákok. Délután a Székely Kör jóvoltából hajókiránduláson vettek részt a Dunán, majd a Fidesz XV. kerületi székházában tartottak előadást.

Páty volt a csapat következő úticélja, ahol a helyi Székely Kör vezetősége részéről a székelyudvarhelyi születésű Bálint Judit fogadta őket, és ahol múzeumlátogatáson vettek részt, illetve egy székely kapu felállítását követték figyelemmel. Este előadással zárták a napot, majd másnap Etyekre utaztak, ahová már másodszor tértek vissza. Zólyomi Tamás polgármesternek köszönhetően a Korda Filmpark helyszíneit látogathatták meg a diákok, este pedig színpadra léptek, utána pedig egy hangulatos fogadóban vendégelték meg az együttes tagjait. Csütörtök délután a Videoton gyár udvarán három fellépésük is volt, házigazdájuk, Sinkó Ottó vezérigazgató már számtalanszor támogatta a tánccsoportot. Pénteken Zeteváralja egy újabb testvértelepülésén, Balatonfenyvesen léptek színpadra, itt Soltész Berta, az önkormányzat munkatársa fogadta a tánccsoportot. Szabadidős tevékenységként a gyerekek a Balatonban fürödhettek.

Szombaton Paksra utaztak, ahol Orbán Attila, Tolna megye (Hargita megye testvérmegyéje) közgyűlésének alelnöke fogadta a küldöttséget, amely az Atom téren tartotta meg előadását. Orbán Attila elkísérte őket Kakasdra, Cikóra és Magyarkeszire. Mindhárom településen a polgármesterasszonyok – Szincsik Orsolya, Molnár Józsefné és Kovács Erzsébet – várták a táncosokat. A magyarkeszi előadás előtt Orbán Attila közreműködésével a tamási gyógyfürdőben fürödhettek a fiatalok, a cikói fellépés előtt a szászvári strandon szórakozhattak Maglódi Ildikó igazgatónő közbenjárásával.

Nagyberkiben Heizler Ilona tanárnő, valamint a polgármester és a plébános köszöntötte a vendégeket, ahol szintén hangulatos előadásra került sor.

Augusztus 19-én Szárra utaztak, de aznap egy Fejér megyei kis településen, Bodméren léptek színpadra, ahol szintén kiváló fogadtatásban volt részük. Augusztus 20-án Száron, a templomban tartott Szent István-napi ünnepség után énekeltek a tánccsoport tagjai. Az augusztus 20-i szabadtéri előadás az eső miatt ugyan elmaradt, de így is tizennyolc előadást sikerült megtartani, hogy hírét vigyék az udvarhelyszéki, Kis-Küküllő menti, marosszéki, szatmári, moldvai, kalotaszegi, mezőségi táncoknak, énekeknek.

Az üzemanyag drágulása miatt idén a tánccsoport csupán tizennégy tagja vehetett részt idén a turnén.

– Nagyon elfáradtunk, de élményekkel feltöltődve jöttünk haza – összegezte Kovács Imre együttesvezető, aki hozzátette: számos interjút adtak tévéknek, újságoknak, amellyel Zetelaka hírnevét öregbítették.

A turnét a zeteváraljai sátorgyár, a zetelaki közbirtokosság támogatásával, illetve Sebestyén Elemér tanár a helyi önkormányzathoz benyújtott pályázatából sikerült megvalósítani.

Az Ezüstfenyő tánccsoport legközelebb augusztus 28-án, vasárnap, a Zeteváraljai Falunapokon lép színpadra.

Tizenhat nap, tizennyolc előadás: Életre szóló élményekkel tért haza az Ezüstfenyő