Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 21 másodperc

Az év első felében Hargita megyében összesen kétszáznegyven alkalommal hívták a lakók a 112-es sürgősségi hívószámot, hogy bejelentsék, medvét láttak. Udvarhelyszéken legutóbb Felsőboldogfalváról volt riasztás, ahol a helyszínre kiszállt helyi beavatkozási egység elkergette a vadállatot.

A Hargita megyei csendőrök az év kezdete óta összesen 239 hívást kaptak, mellyel medvék jelenlétét jelezték lakóövezet közelében. Nem ritka az a hét, amikor több mint tíz ilyen hívás érkezik a sürgősségi hívószámon keresztül. Ez pedig ugyanennyi Ro-Alert mobiltelefonos gyorsértesítést is jelent.

Noha sokan idegesítőnek, zavarónak tartják a Ro-Alert értesítéseit – főleg, ha éjszaka érkezik, és a lakóhelyedtől egy távolabbi pontra vonatkozik –, ám a rendszer hasznossága vitathatatlan, hisz adott esetben akár életet is menthet a figyelmeztetés.

Két hete például Balánbánya, Felsőboldogfalva, Csíkszentgyörgy, Csíkszentdomokos, Maroshévíz, Tusnádfürdő, Csíkszereda és a Szent Anna-tó környékéről érkezett bejelentés.

A legtöbb esetben a helyszínre kiszálló csendőrök találkoznak is a vaddal,

tehát beigazolódik a riasztás jogossága. Legutóbb Felsőboldogfalváról hívták a 112-őt este hét óra körül, a kiérkező csendőrök pedig elhajtották az állatot. Mindössze két eset volt, amikor a csendőrök kimentek a helyszínre, és nem találkoztak medvével.

Minden esetben a járőrözők még egy ideig a helyszínen maradnak, hogy megbizonyosodjanak, tényleg továbbállt-e az állat. A beavatkozási egység amúgy nem csak csendőrökből áll. A tavalyi 81-es számú sürgősségi kormányrendelet szerint az egység az érintett település polgármesteréből vagy alpolgármesteréből, csendőrökből, a vadásztársulat egy képviselőjéből és egy állatorvosból áll.

A Hargita megyei csendőrök mindenkit emlékeztetnek arra, hogy ha medvével találkoznak, rögtön tárcsázzák a 112-es hívószámot, ne próbáljanak meg az állat közelébe menni, hogy lefényképezzék vagy lefilmezzék azt, és ne etessék a vadállatokat. Sok esetben a megfelelő hulladéktárolással is megelőzhető a probléma, hisz közismerten a medvék kedvenc célpontjai a településszéli kukák. 

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Több mint kétszáz Hargita megyei riasztás történt medvék miatt