Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 19 másodperc

Az adókulcs módosítása adta az október 19-i, soron kívüli önkormányzati ülés apropóját: kapva az alkalmon, az előterjesztő további tizenkét határozattervezetet is napirendre tűzött. A testület a maitól függetlenül a megszokott időpontban, a hónap utolsó csütörtökén ismét ülésezik.

Költségvetés-módosításról döntött Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete. A polgármesteri hivatal műszaki osztálya részére rendeltek meg három gépjárművet, az olcsóbb kategóriájú autót azonban év végéig nem tudnák leszállítani, ezért a tervezettnél 106 ezer lejjel többe kerül az eszközbeszerzés. Ugyanakkor a város több útfelújítási tervet is frissíttet, ezek költsége több mint 200 ezer lej – ezekkel a tervekkel pályázna a város az Anghel Saligny (PNDL 3) fejlesztési programban. Mint kiderült, Székelyudvarhely egymillió lejnyi kormánytámogatásban is részesült, ennek sorsáról azonban a soros ülésen dönthetnek majd a képviselők. 

Az október 1-jei euróárfolyamhoz kell igazítani a gépjárműveket illető, egyik adónemet, ezért volt szükséges a tavasszal elfogadott adóhatározatot most, soron kívül módosítani, magyarázta Czika Edith, a polgármesteri hivatal adóügyi igazgatóságának vezetője. 

Az utózöngék

Több rendben is változtatást vont maga után a Szabad Emberek Pártja önkormányzati frakciójának összetétel-módosulása.

András Lehel és Szabó Zsuzsa kilépése után módosítani kellett az önkormányzati szakbizottságokat,

valamint a tanintézmények vezetőtancsában és minőségbiztosítási testületében így megürült helyekre is nevesítettek más tagokat. Továbbá a köztéri emlékművekkel foglalkozó vegyesbizottságba nevesítették Miklós Zoltánt, a Haáz Rezső Múzeum igazgatóját, illetve döntés született arról is, hogy az Urbana Rt. magántulajdonában lévő, bizonyos területek és ingatlanok közvagyonba kerülnek. A szombatfalvi Népházban létrehozandó nappali foglalkoztató központ költségvetését is módosították: az építkezés a végéhez közeledik, ám a berendezéshez közbeszerzésre van szükség, ebben kér külső segítséget a hivatal, miután az intézmény saját beruházási igazgatója és az osztály több munkatársa nemrégiben felmondott. 

Venczel Attila főjegyző hibát talált a városi műjégpálya technikai és gazdasági mutatóit magába foglaló tanácshatározatban (ezt az észrevételt utólag a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal is megerősítette), így a korábban elfogadott határozatot ezúttal visszavonta az önkormányzati testület.

Ügyvédfogadás: Gálfi szerint szükséges

Az egyébként monoton ülés utolsó perceiben alakult ki szócsata Gálfi Árpád polgármester és Berde Zoltán, RMDSZ-es képviselő, az ülés vezetője között. Mint kiderült:

ismét ügyvédfogadásra van szüksége a városnak, hisz a számvevőszék tavaly októberi jelentésében többrendebeli rendellenességet talált,

erre újfent jogorvoslatot keres a város. Egyrészt az ellenőrző szerv azt állapította meg, hogy egy terület vásárlásakor áron felül fizetett, ezért kár érte a várost. A város tulajdonát képező legelők bérbeadását illetően mintegy 1,8 millió lejes kárt állapított meg a számvevőszék (szerintük áron alul adták hosszú távon bérbe a területeket), de például a korábbi ügyvédfogadások kapcsán is kifogásokat emelt az ellenerző szerv. A jelentés kapcsán a város már korábban jogorvoslást nyújtott be az ellenőrző szervhez, erre egy év után kaptak választ. A döntéssel azonban elégedetlenek, magyarázta Venczel Attila, hiszen csak a területvásárlás kapcsán fogadta el a számvevőszék az indoklásukat. Ezért újfent külső jogi segítséggel bizonyítanák az igazukat, tette hozzá jegyző, annak ellenére, hogy a hatályos törvények értelmében ezzel párhuzamosan a kintlévőség behajtását is el kell kezdenie a polgármesteri hivatalnak. Berde Zoltán egyébként pontosan azt nehezményezte, hogy a sokrendbeli ügyvédfogadás és a pereskedés ellen az RMDSZ-frakció több ízben tiltakozott, a számvevőszék jelentése pedig Berde szerint őket igazolja. 

Kiemelt képünkön Czika Edith és Gálfi Árpád.

Több ügyet is megtárgyaltak, ha már összeültek