Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 30 másodperc

Huszártábor trombitaszóval, katonai fegyelemmel, tábortűzzel és nótázással – ezt ígérik többek közt a jövő hétvégi kétnapos ünnepségen, amelyet Bögöz Község Önkormányzata szervez az agyagfalvi réten, ahol színes és gazdag programmal kívánnak emlékezni az 1848. október 16-i székely nemzetgyűlésre.

Az agyagfalvi réten, az emlékház előtt ismertette kedden Ülkei Zoltán polgármester a jövő hétvégén sorra kerülő ünnepség részleteit, amelyet a polgármesteri hivatal, a református egyház és a hagyományőrző huszárcsapat partnerségben szervez.

A kétnapos rendezvény szombat délben, a templomkertben szoboravatóval kezdődik, majd az agyagfalvi réten a szoborcsoportnál folytatódik. Vasárnap az istentisztelet után a budapesti Értéktár-kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők, ezt követően ünnepi beszédek, kulturális műsorok, lovasbemutatók fogadják a helyszínre érkezőket.

– Örülünk a hozzánk érkező, Pest megyei vándorkiállításnak. Nálunk is szerveződőben van a községi értéktár-bizottság, többek közt 

természeti értékeket, épített- és kulturális örökséget, egészséges életmóddal kapcsolatos termékeket gyűjtünk, amit mi is szeretnénk jövőre Budapesten bemutatni

– tette hozzá Gál Barna, a bögözi önkormányzat munkatársa.

Kászoni Szilárd református lelkész arról beszélt, hogy Agyagfalva központjában, a műemlék templom szomszédságában emlékhelyet alakítanak ki annak tiszteletére, hogy 2018-ban a magyar országgyűlés október 16-át a székely–magyar összetartozás napjává nyilvánította. A magyarországi külügyminisztérium támogatásával a református egyház egy Hunor-Magor lovasszobrot készíttet neves magyarországi képzőművészekkel, Kotormán Norberttel és Kotormán Lászlóval, amelyet október 16-án avatnak fel. Agyagfalva testvértelepüléséről, Kunszállásról egy negyvenfős csoportot is várnak.

Az önkormányzat, az egyház és a civilszervezetek az összetartozás erejében bíznak – Képünkön
Ülkei Zoltán polgármester és Kászoni Szilárd lelkész

– A mondabeli páros a hun–magyar, székely–magyar összetartozást, a testvéri egységet méltóképpen fejezi ki. Agyagfalván többek közt ezt is szeretnénk hirdetni és elültetni az emberekben – mondta Kászoni Szilárd.

Huszártábor katonai sátrakkal, nótázással

A vasárnapi program kiemelt eseménye a huszárok jelenléte és az emlékverseny lesz. A résztvevők betekintést nyerhetnek a huszártábor életébe, este bekapcsolódhatnak a tábortűz melletti nótázásba.

– A Hagyományőrző Székely Huszárezred Egyesület szívügye és legfontosabb rendezvénye az agyagfalvi megemlékezés, minden évben próbáljuk színvonalasabbá tenni a rendezvényt, méltó társakra találtunk a bögözi önkormányzat és Kászoni Szilárd tiszteletes személyében.

Nem titkolt szándékunk az ügyességi versennyel felpezsdíteni a lovas életet, a fiatalokat is bevonva népszerűsíteni ezt a rendezvényt. A székely nemzetgyűlés helyszínén annak idején negyvenezer ember gyűlt össze, jó lenne, ha az ősök tiszteletére ezeken a megemlékezéseken több százan megjelennénk – mondta Dakó Tibor huszárkapitány. Hozzátette: vasárnap délelőtt a huszárok lóháton látogatják meg a szomszédos Székelymagyaroson élő veterán honvédet, az orosz fogságot is megjárt, 97 éves Balázsi Dénes bácsit.

Népszerű az emlékház a turisták körében

A helyiek célja minél több helyre eljuttatni az agyagfalvi réten 2019-ben megnyílt emlékház hírét is, amely többek közt a székely katonaságot és vitézséget mutatja be korabeli dokumentumok segítségével, valamint egy állandó kiállításnak is otthont ad.

A tervek szerint az agyagfalvi réttel – amely egyelőre a református egyház tulajdonában van – számos terve van a polgármesteri hivatalnak: kulturális, sport- és emlékteret szeretnének kialakítani. A turisztikai és sport jellegén túl 

a legértékesebb része mégis a térnek az a történelmi örökség, amit Agyagfalva hirdet,

tette hozzá a tiszteletes. Az emlékházat az elmúlt időszakban leginkább magyarországi turisták látogatták. A több termet magába foglaló épületben nem csak az 1848-as szabadságharchoz köthető tárgyakat, dokumentumokat lehet megtekinteni, hanem az 1506-os székely nemzetgyűlésről is vannak dokumentumok, ezen túl pedig a székelység eredetéről, az autonómiáról, ugyanakkor a hadtörténeti része is látványos – tette hozzá Nechita Alexandra, a múzeum házigazdája.

Történelmünkhöz méltóan emlékeznek az agyagfalvi réten