Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 48 másodperc

Közszférában még mindig jobban keresnek, mint másutt általában, és bár nőtt Erdélyszinten az átlagbérezés, a legalacsonyabb béreket továbbra is Székelyföldön osztják. A beígért jövő évi minimálbér növekedése sem fog az arányokon javítani.

Az Erdélystat friss elemzése szerint Romániában –  az elmúlt tizenhárom évet vizsgálva  –  a nettó átlagkeresetek 146%-ot, illetve reálértéken számolva 73%-ot emelkedtek. Tavaly egy romániai háztartás tagjainak keresetei az uniós átlag mintegy 34-35%-át érték el euróban. Változott az is, hogy az erdélyi átlagkereset emelkedése az országos átlagnál szinte minden területen magasabb volt, kivételnek a szállítás és a közigazgatás.

A közszférában általában nagyobb az átlagkereset, mint a magánszférában – 2020-ban ez több mint 1000 lejt jelentett.

Számokban kifejezve

Romániában 2020-ban a nettó átlagkereset 3217 lej volt. A nagyrégiók tekintetében most sincs változás, a nettó átlagkereset Bukarest-Ilfov régióban a legmagasabb (4263 lej), ezt követi Erdély (3004 lej), Havasalföld (2842 lej) és Moldva (2841 lej).

Erdélyen belül 2020-ban a nettó átlagkereset Közép-Erdélyben volt a legmagasabb, vagyis 3467 lej, ezt követi a Bánság 3194 lejjel. Dél-Erdély (2976 lej) és Partium (2630 lej) az erdélyi átlag alatt helyezkedik el,

a legalacsonyabb érték pedig Székelyföldön van, azaz 2524 lej, és Észak-Erdély, ahol 2573 lej volt az átlagkereset 2020-ban.

2020-ban a járványnak betudhatóan Románia és Erdély minden régiójában visszaesett az alkalmazottak átlagos létszáma. Tavaly Romániában a szállodaiparban és vendéglátásban, illetve Erdélyben a könnyűiparban csökkent a legnagyobb mértékben az alkalmazottak átlagos létszáma az előző évhez viszonyítva.

Minimális minimálbér

Az országban tavalyi évben az alkalmazottak 1/3-a minimálbérrel volt alkalmazva, Erdélyben ez az arány cask egy picivel több – függetlenül attól, ki milyen diplomával rendelkezik, vagy híján van ennek. Erdély régiói közül a minimálbérrel alkalmazottak aránya Észak-Erdélyben és Székelyföldön a legmagasabb.

Marius Budăi munkaügyi miniszter három nappal ezelőtt írta alá, és küldte a véleményező minisztériumoknak a rendeleteket a gyermeknevelési támogatás, illetve a nyugdíjak emeléséről.

A gyerekpénzt a kormányprogramban leszögezett összeggel, a beígért 20%-kal kellene növeljék jővő évtől.

A nyugdíj minimális értékét 800 lejről 1000 lejre; a nyugdíjpont értékét pedig 1442 lejről 1586 lejre emelnék.

A kisjövedelmű nyugdíjasokat emellett januárban még támogatni fogják bizonyos összeggel az úgynevezett drágulási hullám átvészelése miatt, ez a jogszabály azonban még nem készült el – magyarázta a minister. Budăi arról tájékoztatott, hogy 2022. január elsejétől a minimálbér értéke 2550 lej lesz.

Kiemelt képünk: pexels.com

Továbbra is jobb közszférában dolgozni – napirenden a minimálbérek emelése