Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 51 másodperc

Kilenc támogatott projekt bemutatásával zajlott tegnap a Heuréka 5.0 záróeseménye. Nem csak nézni, kipróbálni is lehetőség nyílt az új eszközöket.

A kilenc projektet a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK), illetve a Városi Könyvtár épületében tekinthették meg az érdeklődők. A Heuréka elnevezésű pályázat ötödik kiadása az udvarhelyszéki iskolásokat célozta meg és várt tőlük olyan kezdeményezéseket, amelyek vonzóvá teszik a tudományt, pontosabban a technikai, matematikai, mérnöki és művészeti ismereteket. 

Továbbra is hiánypótló kezdeményezés a városban a Heuréka, értékelt a záróeseményen Nagy-Molnár Tamara programvezető. A pályázat által a gyermekek gyakorlati tapasztalatokat szereznek a tudomány különböző területeiről, a megszerzett elméleti tudás így mélyülhet el igazán. 

Az idei program különlegessége abban állt, hogy az iskolások több szakmába is belekóstolhattak. Mint Tamara mondta,

több diák is jelezte, hogy a program segítséget nyújtott abban, hogy a jövőben megfelelő foglalkozást válasszon magának. 

Közelről szemlélhették meg a jelenévők a művészeti iskola diákjainak Gál Boglárka tervező vezetése alatt készített, műanyag zacskókból megálmodott ruháit, kipróbálhatták a könyvtár különleges elektronikus hangszereit, de a digitális rajzolás világába is betekinthettek. Akadtak olyanok is, akik egy kincskeresés közepébe csöppentek, mások pedig egy virtuális valóság megalkotásában segédkezhettek. A fizika szintén újszerű megvilágításba került, a kíváncsiskodók látványos kísérletek tanúi lehettek, amelyeknek a könyvtár első emelete volt színtere. 

A támogatott projektekről bővebben a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány weboldalán lehet böngészni.