Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 12 másodperc

Az elmúlt évi önkormányzati tevékenységét summázta a székelyudvarhelyi RMDSZ-frakció: a hattagú önkormányzati képviselőcsapat úgy érzi, Székelyudvarhely stagnál, hiszen a már elnyert külső forrásokat nem sikerült megfelelő ütemben elkölteni, annak ellenére, hogy tavaly a közteherviselés jegyében adóemelés is volt. 

Konstruktív ellenzékként tevékenykedett az RMDSZ-frakció az elmúlt évben, ennek jegyében már a városi költségvetés összeállításánál is több, jobbító szándékú javaslatot tettek, magyarázta Berde Zoltán frakcióvezető. Egyebek mellett javasolták a lakónegyedek átfogó felújítását, a város gazdasági stratégiájának részeként a turisztikai stratégia kidolgozását, valamint hogy ipari park is létesüljön Székelyudvarhelyen. Továbbá a közvilágítás bővítését napelemes lámpatestekkel valósították volna meg azokon a városrészeken, ahol még nem épült ki a rendszer. 

A Fészekrakó programban ugyan egymásra találtak a Szabad Emberek Pártjának kezdeményezésével, azonban a költségvetés-módosítás után ennek a megvalósítása is halasztódik. Az RMDSZ-frakció szerint ugyanakkor fontos lett volna egy, a Szászok táborát Bethlenfalvával összekötő, tehermentesítő útvonal kiépítése, illetve a kézilabdacsapat esetében a direkt támogatást javasolták, hogy a Szejke részt vehessen a Nemzeti és az A-ligában. 

A kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért diákok ösztöndíjának megemelését átvitték, ám a Zöld péntek nevű elképzelésük nem valósulhatott meg (a javaslat szerint péntekenként ingyen lehetett volna igénybe venni a városi tömegközlekedést). A frakció továbbá elérte, hogy négy elavult busz megvásárlása helyett a város az Ugron Gábor utcai beruházás befejezésére költsön 260 ezer lejt. „A szemétdíj, a vízdíj, a helyi adók és illetékek emelését nem támogattuk, hiszen

a szolgáltatóktól várt, korszerű fejlesztések elmaradtak, és nem tartottuk helyénvalónak, hogy a 2020-as nehéz év után adóemelés is legyen”

– sorolta Berde Zoltán, aki egyébként az Urbana Rt. rendezetlen helyzetére is felhívta a figyelmet, szerintük ugyanis nincsen hosszú távú stratégiája a városvezetésnek a távhőszolgáltató működtetésére. 

Adóemelésből jött, ügyvédfogadásra ment a pénz

Az RMDSZ-frakció ugyanakkor egyszer sem támogatta a városvezetést abban, hogy  külső jogi képviselőt fogadjon. Erre Darabont Gergő önkormányzati képviselő szerint mintegy 76 ezer lejt költött idén a város, ráadásul a perek egy részét el is vesztette, így az említett összeghez még hozzáadódnak a kifizetendő perköltségek. Jakab Zoltán frakciótag a megígért oktatási stratégia hiányát említette, szerinte ugyanis a város nem fektet kellő hangsúlyt a szülők, a tanügyi dolgozók, a diákok és az intézmények támogatására. „Elismerjük, a Lábbusz-program sikeres, ellenben ehhez hasonlóan más jó példákat is át lehetne venni onnan, ahol működnek jó kezdeményezések” – jegyezte meg. 

Szakács Tibor, az önkormányzati testület gazdasági szakbizottságának tagja a tavaly elfogadott, az idei évre vonatkozó adóemelés kapcsán – az első három negyedév zárszámadása alapján – úgy matematikázott, hogy Székelyudvarhely őszig mintegy 6 millió lejnyi többletbevételhez jutott. Nehezményezte ugyanakkor, hogy ez nem látszik a város fejlődésén.

„Felszálltunk a vonatra, de az nem megy. A pénz ott van, de képtelenek elkölteni”

– hangsúlyozta, megjegyezve: úgy véli, nem a polgármesteri hivatal szakapparátusával van a baj, hanem „a mozdonyvezetővel”. 

Benedek Árpád Csaba a korábban lehívott, mintegy 150 millió lejnyi külső forrásról beszélt: az ő számításai szerint ebből csupán mintegy ötszázaléknyit sikerült eddig elkölteni, holott a projektek kivitelezésének határideje a 2023-as év vége. „Van néhány projekt, ami jól halad, például a tömbházszigetelés vagy a szombatfalvi nappali foglalkoztatóközpont kivitelezése, a többinél viszont lemaradások vannak” – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő. Hozzátette: mindemellett, hogy Székelyudvarhely látszólag lemaradt az országos bölcsődeépítési programról, az uszoda- és sportcsarnoképítés ügyében sem tudott előrelépni. „Nem az a probléma, hogy nincsen pénz, hanem hogy nem tudjuk azt megvalósításokra költeni” – szögezte le. 

Tisztújításra készülnek
A járványhelyzet ugyan megnehezíti, de még idén tisztújításnak kell sorra kerülnie az RMDSZ városi szervezeténél. Derzsi László lemondását követően ugyanis kétszer hat hónapos időszakra Szakács Tibor vállalta az elnökség ideiglenes betöltését, ám megbízása december 16-án lejár. „Olyan közgyűlést akarunk szervezni, amely majd maximális legitimitást ad a soron következő elnökségnek, de a jelenlegi helyzet nagyon megnehezíti ezt” – magyarázta Szakács. Egyébként eddig Imre Gábor és Miklós Zoltán jelentette be szándékát, hogy megpályázza a tisztséget. Az ideiglenes elnök úgy fogalmazott: örül, hogy már van két „viszonylag jó jelölt”. 

Fotó: Fülöp Attila