Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 51 másodperc

Idén Székelyudvarhelyen került sor a Bálint András-emlékdíjak átadására a Küküllő Szálloda konferenciatermében. Ez volt a huszonnyolcadik.

A Bálint András Alapítvány kuratóriuma a csütörtöki ünnepségen emlékdíjjal jutalmazta Péter Beáta újságíró-szerkesztőt, Sebestyén Péter plébánost, írót, valamint Lőrincz György író-publicistát. A díj az elismerés mellett pénzjutalommal jár.

Az alapítvány több mint két évtizede dolgozik azért, hogy évről évre megtalálja és elismeréssel illesse a kiemelkedő tehetségű írókat, költőket, szerkesztőket, publicistákat legyen az a székelyföldi vagy innen elszármazott tollforgató. 

– A jó újságíró meghallgat, lát és jelen van. A jelenléthez azonban időre és kíváncsiságra van szükség azért, hogy a megtapasztalt valóságot később papírra vesse. Az online médiában millió információ hemzseg, de kevés tárgyalja elmélyülten a tényeket.

A díjazottak hitelesen mutatják meg műveik által, hogy a világ ennél egy sokkal jobb hely,

amire az olvasók bizalommal tekinthetnek, mondta Farkas Antal, az alapítvány kurátora. 

Az idei díjazottak példaértékűen képviselik a régiót, számukra az újságírás nem munka, hanem küldetés, ami társadalmi felelősségvállalással jár, hangzott el az ünnepségen. A rendezvényen Simó Sándor unitárius esperes mondott áldást, majd rendre elhangzottak a laudációk.

Péter Beátát Magyari Tekla újságíró mutatta be, aki a szerző Ez több lett. Maradhat? című kötetéből olvasott fel részleteket, majd így fogalmazott: „…a szerző értő figyelemmel és nyitottsággal tud hallgatni, írásai jobb emberré teszik az olvasót.” 

Lőrincz Györgyről Zsidó Ferenc, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője a következő dicsérő szavakat mondta:  

– „Végre laudálóból lett laudált. Lőrincz György az elmúlt negyven évben sokak munkáját elismerte, számos kulturális műsort szervezett, mindeközben róla elfeledkeztünk, ritkábban került a figyelem középpontjába. Habár kivonult a közéletből, a díj bizonyítja, hogy személye és munkássága nem merült feledésbe.” 

Simó Márton író, újságíró Péter páterről, azaz Ft. Sebestyén Péterről beszélt, egy olyan egyházi személyről, aki úgy tartja, fő hivatása az, hogy a hit felett őrködjön, és csak ezután író. Több kötete jelent meg, rövid prózáiban rögzíti azokat a történeteket, melyekkel a papi pálya során találkozik. Az ünnepség befejezéseként a kitüntetettek köszönték meg az elismerő szavakat, illetve a díjat. 

Fotó: Fülöp Attila /kiemelt képen: Péter páter, Péter Beáta, Lőrincz György

Udvarhelyen adták át idén a Bálint András-díjakat