Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 12 másodperc

Négy udvarhelyi szerző előadásával hangolódhatunk az ünnepekre. Elsőként Cári Tibor zeneszerző és barátai lépnek színpadra szombaton 18 órától, a Stúdió Moziban, érdemes lesz látni-hallgatni őket. 

Sokak számára ismerősen cseng az udvarhelyi származású Cári Tibor neve, aki pályafutását a temesvári magyar színháznál kezdte zongoristaként, majd a temesvári zeneakadémia elvégzése után olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Victor Ioan Frunză, Alexander Hausvater, Bozsik Yvette, Balázs Zoltán, Göttinger Pál, Horváth Csaba vagy Ada Lupu. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház állandó munkatársaként az intézményhez szoros kapcsolat fűzi, az elmúlt évtizedben számos előadás zenéjét írta.

A TEN című produkció zenei anyaga a budapesti Radnóti Színház 10 című előadásához készült, melyet Sebestyén Aba rendezett, a szöveget pedig Székely Csaba írta. Cári Tibor koncertje az előadás zenéjének továbbgondolt, kibővített változata. 

2019-ben a 10 több elismerésben részesült: elnyerte a Színikritikusok Díját, a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) pedig a legjobb színházi zenének járó díjat.

A koncerten a szerző zongorázik, énekesként közreműködik a temesvári magyar színház négy művésze: Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnos András Csaba és Kiss Attila,

A zenekart kiegészíti Szabó J. Attila (cselló) és Dragalina Cristian Csaba (hegedű), Sófalvi Emese (hegedű), Bugarschi Milán (hegedű) és Kováts István (cselló). Az est folyamán még elhangzanak a szintén székelyudvarhelyi születésű Farkas Wellmann Éva versei is a színészek és költő előadásában. Farkas Wellmann Éva Parancsolatok című versciklusa könyv alakban, két kiadásban is megjelent 2018-ban, és bekerült a szerző legújabb kötetébe is. A versek a tízparancsolat mai, friss értelmezését adják, és az utóbbi három évben számos társművészeti alkotás alapjaként szolgáltak, ezúttal Cári Tibor zenéjéhez társulnak. A 10 című előadás zeneanyagát és a Parancsolat-verseket először ez év őszén a marosvásárhelyi Kultúrpalotában mutatták be együtt.

Cári Tibor

Cári Tibor bevallása szerint nagyon várta, hogy ezzel a viszonylag új előadásával eljöhessen szülővárosába, ugyanis rég nem koncertezett Székelyudvarhelyen.

– Itthon mindig izgatottabban lépek színpadra, nagyobb a megfelelési vágy. A koncert alatt elhangzó latin és magyar dalok, remélem, mindenkit elmélkedésre késztetnek,

és ezek által hangolódhatunk a közelgő ünnepre. Szeretettel várjuk a közönséget – mondta Cári Tibor.

Jövő hónapban további verses-zenés estekre kerül sor. December 3-án 18 órától, szintén a Stúdió Mozi termébe várják az érdeklődőket a Farkas Wellmann Endre A római disznó monológja című verseskötete alapján készült zenés pódiumelőadásra. December 10-én 18 órától a Művelődési Ház koncerttermében Nagy Koppány Zsolt Apucifoci, Lórúgás gyomorszájra, valamint A vendégmunkás (és a) dalai című köteteit, 17-én ugyanitt, szintén 18 órától Bálint Tamás Szennyes című kötetét mutatják be.

Udvarhelyi alkotók jönnek udvarhelyiekhez