Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 26 másodperc

Ma délután az udvarhelyi Waldorf-iskola új tantermének ünnepélyes megnyitóját tartják Lengyelfalván. A Waldorf-közösség az építkezési munkálatokat adományokból finanszírozta, a legnagyobb munkaerőt pedig a szülők jelentették.

Adományoknak és a szülők közreműködésének köszönhető a lengyelfalvi Waldorf-iskola épülete, az építkezésen gyakorlatilag kizárólag a waldorfos szülők vettek részt, az ő kezük munkája.

Minden szülő arról álmodik, hogy a gyereke egy olyan oktatási intézmény része lehessen, ahol játszva megy a tanulás. A kalákában felépített új tanterem azt bizonyítja, hogy a valóság nem töri darabokra az álmokat, sőt, a játékos, szórakoztató tanulás kéz a kézben járhat az oktatással.

A lengyelfalvi Waldorf-iskola három éves fennállása óta, szemléletében és nevelési módszerében valami egészen újat, a környéken mondhatni egyedit tudott felmutatni.

Az adott életkor igényeihez igazítva, a művészeti nevelés a nap minden pillanatában áthatja a foglalkozásokat. Jelenleg három osztállyal működik az iskola, évről évre pedig egyre több gyerek vesz részt a foglalkozásokon. Megtudtuk, hogy a kicsik már nem fértek el a régi iskolaépületben, így az egyik osztály május 2-ától az új tanterembe költözik. 

A ma 17 órai megnyitó nem a hagyományos értelemben vett avatóünnepség. A gyerekek és a pedagógusok sajátos ceremóniával készülnek, majd a régi osztályból átvonulnak az új terembe. A meghívottak között szerepelnek a támogatók, a Magyar Waldorf Szövetség vezetői, a mentorok, iskolaigazgatók, önkormányzati képviselők, helyi és országos politikusok, barátok, szülők, iskolások, illetve óvodások.  

Egyed Ufó Zoltán – szülőként aktívan részt vett az építkezési munkálatokban – elmondta, hogy a legtöbb adomány a különböző cégektől és szponzoroktól érkezett. Ugyanakkor kiemelte az adománygyűjtő akciókat is – a waldorfosok részt vettek a FussNeki programon, emellett a pedagógusok nyári táborokat, ruhavásárokat és adventi bazárt szerveztek. 

Az építkezés 2021 augusztusában vette kezdetét. Zoltán szerint már jóval korábban kijelölték a megfelelő helyet, telket, ami a régi iskola szomszédságában található. A területet meg kellett vásárolni az előző tulajdonostól, le kellett bontani az ott álló építményt, majd a semmiből létrehozni egy új épületet. A berendezések töredékét egy cég ajándékozta, a többit megvásárolták vagy a szülők kétkezi munkával készítették el. A fából készült kagyló, a fogasnak szánt akasztók, a pult és a régi bútorok mind a szülők rátermettségét bizonyítják. 

– Ezen kívül szükség lesz még egy tanteremre, aztán következő évben megint egyre, majd megint egyre, amíg eljutunk legalább kilenc teremig. Bízunk abban, hogy sikerül megpályázni egy nagy iskola megépítését is, különben csak apró lépésekkel tudunk haladni, tette hozzá Zoltán. Az eredeti tervek szerint egy kéttantermes részt építettek volna, de utólag kiderült, hogy a telekhatár nem ott húzódik, ahol a kerítés el volt helyezve. Zoltán elmondta, hogy nem kaptak engedélyt a szomszéd telekre, így egytermesre tervezték újra az épületet. Örömmel osztotta meg, hogy azóta

a szomszédos telket is megvásárolták, és az iskola idén nyáron bővülni fog egy újabb tanteremmel,

ahol a következő év előkészítős osztálya kezdheti el az iskolát. Az építkezési munkálatokat ez esetben is adományokból finanszírozzák.

– Az új épület a legnagyobb eredmény, amit eddig a kétszáz fős szülői közösség elért. Nem merek olyan erős kijelentést tenni, miszerint a múlt évszázadban ez az egyetlen iskola, amit a szülők a saját kezükkel építettek fel, de nagy eséllyel a környéken páratlan dolgot hoztunk létre. A munka megerősítette a Waldorf-csapatot, és az elért végeredmény hatalmas sikerélményt nyújtott. A vasárnapi megnyitó megkoronázza az eddigi munkát, ezért a lelkesedés sokkal nagyobb, mint a fáradtság. Hétfőtől azonban egy kiadós pihenésre lesz szükségünk, összegzett Egyed Ufó Zoltán. 

Fotó: Udvarhelyi Waldorf-iskola

Udvarhelyi Waldorf-iskola: Kalákával építettek új tantermet és nem állnak meg ennyinél