Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 28 másodperc

Azt mondják, gazdasági válság van vagy az közeledik, és mindenki igyekszik okosan bánni a pénzével, már ha van, takarékoskodik vagy befekteti azt. Az ingatlan, a telek, mindig jó bolt, hisz nem veszti értékét. Júliusban például 780 ingatlan és telek cserélt gazdát Hargita megyében, százötvennel több, mint júniusban.

Több mint 780 ingatlan és telek kapott új tulajdonost a múlt hónapban Hargita megyében, a tranzakciók többségének beltelek volt a tárgya, épülettel vagy anélkül.

A Hargita Megyei Kataszteri Hivatal legutóbbi kimutatása szerint júliusban 784 adásvételt regisztráltak: 457 olyan beltelket adtak el a megyében, melyből 310-en épület is állt, 147 pedig üres telek. A kültelkek iránt is megnőtt a kereslet: 185 cserélt gazdát, és ebből 177 volt a mezőgazdasági terület.

Ugyanakkor a múlt hónapban 142 egyéni lakófelületet, lakást is értékesítettek. Érdekességként említjük, hogy

az ingatlan- és lakáspiacon is felfedezhető bizonyos szezonalitás: tavasszal és ősszel megnő a vásárlások száma.

Szintén a megyei kataszteri hivatal adataiból tudjuk, hogy az év első felében Hargita megyében 4066 ingatlant értékesítettek, a legtöbbet márciusban és májusban. És ha már számokról beszélünk, akkor idetartozik az is, hogy tavaly összesen 9379 ingatlan cserélt gazdát a megyében, amelyből 2210 kültelek volt, 5437 beltelek és 1732 lakás.

Országos szinten is van mozgás, az ANCPI kimutatása szerint a múlt hónapban összesen 57 310 ingatlan cserélt gazdát, 4364-el több, mint júniusban. A csúcs júliusban volt, a legtöbb ingatlant pedig értelemszerűen a nagyobb városokban, Bukarestben, Kolozsváron értékesítették.

A jelzálogos tranzakciók száma 23 656 volt, tehát ennyi esetben írtak be a bankok a hitel fedezetéül ingatlant.

Az is kiderül a kataszteri hivatal kimutatásából, hogy Buzău, Dolj és Arad megyében adták el a legtöbb mezőgazdasági területet.

Közben zajlik a területek digitalizálása is, az ország településeinek 81 százalékában vannak ilyen jellegű munkák. Mint ismeretes, a területek felmérése, digitalizálása egy európai uniós pályázat miatt ingyenes. Jelen pillanatig 4 962 709 tulajdont jegyeztek be.

Érdekes adat az is, hogy 9,54 millió hektár mezőgazdasági területre jár támogatás, melyből 6,45 millió hektárt mértek fel, vagyis nagyjából az érintett terület 68 százalékát. Románia európai uniós forrásokból több mint 300 millió eurót kapott erre a tevékenységre.

Úgy adják-veszik az ingatlanokat a megyében, mint a cukrot