Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 15 másodperc

Sajtótájékoztatón ismertette ma délelőtt Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója az intézmény előkészületi fázisban tartó alternatív projektjeit, a legújabb produkciókkal kapcsolatos elképzeléseket, és szóba került az is, mely korábbi műsorok kerülnek az évad bérletes előadásai közé.

Végleg levették műsorról a Kaisers TV, Ungarn című előadást, amelyet Anger Zsolt rendezett volna. A magyarországi színész-rendező neve nem ismeretlen az udvarhelyi közönség számára, hisz korábban ő vitte színpadra A főfőnök produkciót – Nagy Pál igazgatótól megtudtuk, ezúttal nem jutottak közös nevezőre a munkát illetően. A fent említett darab helyett a bérlettel rendelkezők a Száll a kakukk fészkére címűt láthatják majd. Az elmaradt produkció miatt felszabadult idő lehetővé tette, hogy a színház munkatársai két workshopon is részt vegyenek: egy zenei készségeket felmérőn Boros Csabával, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem munkatársával, illetve egy improvizációs foglalkozáson Andrew Hefler amerikai származású színész-rendezővel, az improvizációs színház magyarországi meghonosítójával.

A zenei workshop a szilveszterre tervezett előadás előkészítésének első lépése, mellyel a székelyudvarhelyi zene évében rendezett eseményekhez csatlakozik a színház.

Ezek mellett több friss projekttel készülnek, közülük talán az év végére tervezett, zenés produkció fog a legnagyobbat szólni. A Buszos projekt munkacímet viselő közösségi színházi előadás megvalósításában két meghívott alkotó, Deli Szófia rendező és B. Markó Orsolya dramaturg működik közre Dálnoky Réka művészeti vezető mellett.

Az előadás improvizációra épül, a próbák folyamatában születik meg, és a budapesti önkormányzattól korábban kapott négy busz egyikén fogják játszani. A bemutató tervezett időpontja: április 22. 

Az előző évadban játszott, Vérszirom című osztálytermi darabhoz hasonlóan, ebben az évadban készülnek egy színháznevelési projekttel, szintén a korábban bemutatkozott Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezővel, aki a budapesti Nyitott Kör Egyesülettől érkezik a társulathoz. Ennek bemutatóját március 11-re tűzték ki. 

A következő hetekben

elkezdődnek az új stúdióelőadás próbái, ráadásul márciusban ismét látható majd a társulat kirakatszínházi előadása, a Meghatározatlan időre. Rövid időn belül a Zöld Macska címet viselő kocsmaszínházi produkciót is felújítják,

módosított szereposztással. 

„Idén olyan produkcióink és kezdeményezéseink vannak, amelyek segítenek alkalmazkodni abban az esetben, ha megváltoznak a körülmények, ha az egyik kollégánk beteg lesz, ha foglalt a nagyszínpad, vagy ha szabadtéren, iskolákban kell játszani. Bármilyen váratlan helyzetben tudjuk teljesíteni azt a küldetést, amit a színház mint kulturális intézmény vállalt az udvarhelyi közösség életében” – fejtette ki Nagy Pál. 

Március elején elkezdik a két éve halogatott, nagyszínpadi gyerekelőadást, a Nyolckor a bárkán címűt, Márkó Eszter rendezésében. Továbbá az Udvarhely Néptáncműhely Móka című produkciójának két bérletes előadását is pótolják. Műsoron marad az Udvarhely Bábműhely darabja, Az öreg király hagyatéka, illetve készül két koprodukciós projekt is. Tavasszal kerül erre sor, egyik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel, másik a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal – PETŐfi-SZELfi (a temesvári művészekkel), valamint Aranyszívű Juliska (a marosvásárhelyiekkel). Szó esett továbbá arról, hogy nemcsak a Petőfi emlékévre, hanem a Tamási Áron emlékévre is készül a színház egy produkcióval.

Küszöbön áll az intézmény költségvetésének elfogadása, az igazgató szerint a tavalyihoz képest nem történt jelentős változás az összeget illetően. A nagyobb költségvetés annak köszönhető, hogy a kormány a személyi jövedelemadó két százalékát az önkormányzatok által fenntartott színházaknak utalta. Beruházásokat is terveznek: feljavítják a nézőteret, és a színészek munkakörülményein is javítanak. Kicserélik a nagytermi székeket, szőnyegeket, felújítják az előcsarnokot, illetve az öltözőket is. „Szeretnénk, hogy ez egy kulturális gócponttá váljon a lakosság körében, ezért különféle programokkal akarjuk színesíteni a kínálatot. De tervben van az egész épület renoválása is, olyan beruházások, amelyek gyümölcsét mindhárom intézmény élvezni tudja.” – összegezte az igazgató.

Nagy Pál és Gagyi Katinka, a színház új pr- és sajtóreferense

A színházi kávéház, ami egykoron igen népszerű volt az udvarhelyiek körében, a hajdani Siculus kocsma helyén lel majd otthonra, tudtuk meg. „Olyan közösségi teret szeretnénk kialakítani, ahol a néző jól érzi magát, ezt támogatná az a művész kávézó, ami szintén a terveink között szerepel” –  fejtette ki Nagy Pál.

Fotó: Fülöp Attila

Új bemutatók, visszatérő előadások ééés: művész kávéház