Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 8 másodperc

Hétvégén került sor az első Ötletfonóra. A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Bizalomtőke Alap által meghirdetett pályázatra a csapatok hét ötlettel jelentkeztek. A bemutatott projektek közül a Köz. részesült az 50 ezer lejes díjban.

Csáki Rozália, az SZKA ügyvezetője még februárban ismertette portálunkkal azokat az innovatív elképzeléseket, amelyekkel az udvarhelyi ötletgazdák az Ötletfonó pályázat első szakaszában jelentkeztek. A kezdeti tizenhárom közül a pénteki regisztrációnál mindössze hét csapat iratkozott fel a verseny utolsó szakaszára. A regisztrációt követően az érdeklődők megismerhették a versenybe szállt ötleteket, majd dönthettek arról, melyikhez csatlakoznának a legszívesebben. A piacozási folyamat során három hétfős csapat született: az Életrevalók, a Köz. (olvasd: központ) és a Felügyelők, melyek a hétvége további részében kidolgozhatták az ötletekhez kapcsolódó teljes projekttervet. A tervek elkészítésében, illetve a csapatok szakmai vezetésében tizenöt mentor nyújtott segítséget a Homoród-Küküllő LEADER Egyesület, illetve a Kohó szakmai munkacsoport jóvoltából.

Negyvennyolc órán át tartott a verseny, ez idő alatt mindhárom csapat lázasan készült a bemutatóra. Csapatonként három-három perc állt rendelkezésre, hogy bemutassák a projektet, a zsűrinek pedig hét perce volt arra, hogy feltegye kérdéseit az ötlettel kapcsolatban. A zsűri a Bizalomtőke Alap támogatóiból, illetve az általuk felkért, a támogatási alaptól független személyekből állt. A döntésre várva, a Tomcsa Sándor Színház színművészei, Albert Orsolya és Jakab Tamás szórakoztató csapatépítő játékokra hívták a résztvevőket. Aztán megszületett a várva várt eredmény, és a zsűri értékelése alapján a három projekt közül a Köz. részesül a Bizalomtőke Alap 50 ezer lejes támogatásában.

A projekt egy olyan közösségi tér létrehozására irányul, amely szülőknek, kisgyermekeknek és tinédzsereknek egyaránt helyet biztosít arra, hogy egy ízletes kávé mellett jót beszélgessenek, kellemes hangulatban töltsék el idejüket. A tervek szerint támogatják majd a közösségi programok szervezését is, például mondókázásokat vagy különböző koncerteket. Tamás Vanda, a nyertes projekt egyik ötletgazdája úgy fogalmazott, hogy

 megvalósításhoz a közösség minden egyes tagjára szükség van, így mindenkit szeretettel várnak majd az alkotási folyamatban. 

Lázár László, a Kohó szakmai munkacsoport koordinátora szerint nem egy, hanem több nyertese van az elmúlt hétvégének, hiszen mindenki, aki bekapcsolódott az Ötletfonóba, értékes emberi kapcsolatokkal, kész projekttervekkel és maradandó élményekkel gazdagodott. A szervezők hangsúlyozták, hogy az Ötletfonó nem jöhetett volna létre a Bizalomtőke Alap és a Városi Kaláka támogatása nélkül, amely a fődíj mellett a szervezési költségeket fedezte. A versenynek a Harghita Business Center adott helyet.

Fotó: Lőrincz L. Lajos