Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 7 perc 14 másodperc

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház mindenkié, de fel kell zárkóztatni a 21. századi igényekhez – vallja Simon Mária Tímea. Az intézmény új vezetője két évtized után vette át a stafétát Elekes Gyula korábbi igazgatótól. Milyen terveket szövöget?

– Bizonyára számtalan tervvel foglaltad el az új munkahelyed. Mi a legégetőbb, legfontosabb feladat?

– Igen, nagyon sok hosszabb távú tervvel és elképzeléssel érkeztem, de nagyon sok a sürgős teendő is. Az intézmény működtetési rendszerének átvétele már megtörtént, így az aktuális napi feladatokat megfelelően ellátja a csapat, de sok átalakításra van szükség. Elsősorban a belső folyamatok javítására, illetve néhány esetben újratervezésére gondolok, olyan menedzsment módszerek alkalmazására, amelyek megfelelnek a 21. század elvárásainak és hatékonyabbá tehetik a munkánkat. Nagyon sokat kell javítani az intézmény arculatán és kommunikációján. Ugyanakkor a humánerőforrás szempontjából is szükséges az átszervezés, és itt egyáltalán nem elbocsátásokról van szó, sőt. A folyamatokat, a feladatköröket, a munkavégzést, a napi rutint kell újragondolni, mert jelenleg nincsenek a valós követelményeknek megfelelő posztok kialakítva, például nincs kommunikációs, pályázatfelelős, rendezvényszervező kolléga. Ha az átszervezés növelni tudja a hatékonyságot, akkor a sikerélmények is jönnek, a munkatársak is elégedettek lesznek, és a városlakók is láthatnak majd minőségbeli javulást. 

Van egy ház

Nagyon sürgős, hogy az épület felújítására elkészüljön egy megvalósíthatósági tanulmány. Ezt egy igényfelmérésnek kell megelőznie a három intézmény – a Művelődési Ház, a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely – részvételével. Ezt még az idén elő kell készíteni, hogy a város jövő évi költségvetéséből elkészüljön a tanulmány. 

Folyamatban vannak találkozások, megbeszélések más hasonló intézmények vezetőivel is. Egyrészt kezdő intézményvezetőként jó, ha van ahonnan tanulni, és szerintem 

a jó példákat át is kell venni, nem kell mindig újra feltalálni a spanyolviaszt.

Másrészt nagyon fontosnak tartom, hogy élő kapcsolat legyen ezek között az intézmények között, és valódi tartalommal rendelkező partnerségek alakuljanak ki.

– Az épület tehát felújításra szorul. Mekkora nagyságrendű munkálatra van szükség?

– Alapos, teljes felújításra lenne szükség, hiszen a nyílászárócserétől a meszelésig, az alapoktól a padlásig rendbe kell tenni az épületet. Maga a felújítás egyértelműen hosszabb távú terv, és kizárólag saját forrásokból nem is valósítható meg, szükséges külső finanszírozási lehetőségeket is találni.

– Mindamellett, hogy önálló kulturális intézmény, a Művelődési Ház befogadó intézmény is. Hányan és kik „laknak” most a házban?

A Művelődési Ház mellett a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely is az épületben működik. Ugyanakkor a Művelődési Ház minden olyan tevékenységnek otthona, ami a város kulturális életét előbbre viszi. Az intézmény égisze alatt működik a Székelyföldi Filharmónia, számtalan kör és foglalkozás zajlik itt, illetve a Balázs Ferenc Vegyeskar, a Székely Dalegylet és az Alla Breve Vegyeskar is ide kötődik. Szeretném, ha a jövőben ezek a kapcsolatok még szorosabbá válnának. 

– Milyen az együttműködés a két másik intézményvezetővel, illetve a színház és a néptáncműhely csapatával?

Eddig kiváló volt, de nyilván már korábban is dolgoztunk együtt. Mindannyian tudjuk: fontos, hogy úgy megférjünk egymás mellett, hogy az mindannyiunk hasznára legyen. 

– A Művelődési Ház kiemelt rendezvénye a Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál. Mik a terveid ezzel a rendezvénnyel?

Úgy gondolom, hogy ha jól állunk hozzá, profi módon és profi partnerekkel tudunk együttműködni, akkor olyan kulturális esemény lehet a fesztivál, amelyre érdemes idelátogatni. Szeretnék egy kisebb szakértői csoportot életre hívni, hogy a rendezvény múltjáról, jelenéről és a jövőjéről is beszéljünk, hiszen úgy vélem, nem egy ember döntése kell legyen az, hogy a jövőben hogyan szervezzük meg. Fontos hangsúlyozni: 

semmiképpen nem szüntetném meg a fesztivált, viszont véleményem szerint a jelenlegi formájában nem fenntartható.

Mégiscsak a hatvanadik kiadásához közeledik a rendezvény, szinte a Művelődési Házzal egyidős. Nem szabad kizárólag a régi forgatókönyvhöz ragaszkodni, figyelembe kell venni, hogy az első kiadás óta eltelt fél évszázad. Teljesen mások mára az igények, így ezeknek megfelelően kell újragondolni a koncepciót, főleg ha a fiatalokat is ott szeretnénk látni a fesztiválon. 

– Korábban többször is szó volt arról, hogy a Művelődési Ház központi szerepet vállalna a városi kulturális rendezvények szervezésében, összefogásában…

2017-ben Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának megrendelésére elkészült a város kulturális stratégiája. Már akkor felmerült, hogy egy kulturális intézménynek kellene ellátnia azokat a városi rendezvényekkel kapcsolatos szervezői feladatokat, amelyeket jelenleg a polgármesteri hivatalban működő szervezéssel, közönségkapcsolatokkal és helyi pályázatokkal foglalkozó iroda végez, és a Művelődési Ház a legalkalmasabb erre a feladatra. Mindez azonban csak akkor lehetséges, ha egy szoros és kiegyensúlyozott együttműködésben történik a mindenkori városvezetéssel és a többi kulturális intézménnyel. 

– Mi volt a személyes motivációd, hogy megpályázd a Művelődési Ház igazgatói állását?

2016-ban, amikor hazaköltöztünk, és elkezdtem a polgármesteri hivatalban dolgozni, az volt a célom, hogy maradandó értéket teremtsek a város számára.

Bár az elmúlt időszakban sajnos a járvány nagyon sok tervünk megvalósítását ellehetetlenítette, úgy érzem, ettől függetlenül csapatunknak sikerült az értékteremtés. Büszke vagyok az Udvarhely Napokra, a Karácsonyi Vásárokra, számos ünnepi rendezvényre és minőségi kulturális eseményre.

Most ismét azt szeretném, hogy legyen nyoma a munkámnak. Annyi minden van, amit ez a ház adhat, csupán egy kis odafigyelésre van szükség. Például ne csak üres szólam legyen, hogy szólítsuk meg a fiatalokat, hanem tényleg találjuk meg azokat a fejlődésüket szolgáló, minőségi kulturális programokat, amelyeket ők is szeretnek. 

A járvány megerősítette bennem, hogy nem kell mindig tömegrendezvényekben gondolkodni: inkább szervezzünk több kisebb eseményt,

de azok családiasak, színvonalasak legyenek, és nyújtsanak maradandó élményt. Ne fókuszáljuk minden energiánkat „egy nagy dobásra”, mert több kisebb eseménnyel összességében nagyobb és változatosabb közönséget tudunk megszólítani. A Művelődési Háznak pedig az a küldetése, hogy mindenkit megszólítson, mindenki úgy érezhesse, hogy van, amiért ide bejönnie. 

Simon Mária Tímea nyomot hagyna – Új lendülettel a ház élén