Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 45 másodperc

Mozgalmas programsorozattal indul a 2022-es év az egyik ismert székelyudvarhelyi szórakozóhelyen: a Mozgóképszínház Filmestjeinek kiemelt helyszíne a Felső Gé, ahol változatos filmkínálattal csábítják mozizásra az érdeklődőket. Szécsi Zsolt, a kávéház tulajdonosa az idei évad újdonságairól számolt be portálunknak. 

A Mozgóképszínház nem holmi popcorn moziélményt ígér, hanem a minőségi, illetve közösségi kultúrafogyasztás lehetőségét teremti meg. 

Kétéves múltra tekintenek vissza a kávéházi vetítések, tudtuk meg Szécsi Zsolttól, a kezdeményező pedig Fábián Andor volt, aki egyébként az első filmesteket megvalósította. A koncepció megváltozott ugyan, de a cél ebben az évben is ugyanaz: olyan filmekkel szakítani meg a hétköznapi monotonitást, amelyek a jelenlegi mozik kínálatában már nem számítanak „menőnek”. A szervezők a régmúlt klasszikus filmjei közül válogatnak: a letűnt filmes divatot kívánják népszerűsíteni a lehető legszélesebb körben. Mindezt azért, mert kissé elszoktunk már attól, hogy a filmnézés helyszíne elsősorban a moziban van. A nézők többnyire udvarhelyiek, de az esemény felkeltette a környékbeli települések érdeklődését is, mesélte a tulajdonos. Rendszeresen érkeznek Keresztúrról, Felsőboldogfalváról, Farkaslakáról vagy Máréfalváról is. 

A Mozgóképszínház Filmestjei nem a nulláról kezdve ismertetik meg az érdeklődőkkel a mozizás élményét, hanem igyekeznek újra divatba hozni azt, közösségi élményt kovácsolva belőle. Szerveztek már sorozatok hónapját, magyar filmek hónapját, valamint western filmek, vagy épp Oscar-díjra jelölt filmek hónapját is. Az előző évadban tartottak Netflix-hónapot, ami azonban nem bizonyult kimondottan sikeresnek, mondta a tulajdonos, hozzátéve:

„A fiatal generáció a Netflixen szocializálódott, és hiba lenne épp olyan filmeket vetíteni, amit otthon is meg tudnak nézni: azóta a klasszikus vonalat részesítjük előnyben.”

Minden esetben külsős segítséggel valósul meg a vetítés, a technikai felszerelés biztosítása, illetve az alkotások kiválasztása. Több kocsmamozi, illetve kertmozi repertoárját nézik végig, így alkalmazkodnak a legaktuálisabb trendekhez. A programsorozat nem a hagyományos filmszínház hangulatát idézi meg, hanem modernebb változatban gondolják újra a mozi népszerűsítését.

„Nincs sok köze a régi időkhöz, és nem is állt szándékunkban ebből táplálkozni

– magyarázta Szécsi Zsolt –, minden esetben újítunk, és a város igényeire szabjuk a klub aktuális évadát.” 

Idén a téli időszakban „elgondolkodtató”, illetve művészfilmek kerülnek terítékre, tavasztól kezdve már könnyedebb, vidám filmeket is láthat a közönség. Tavasszal módosítják a vetítések kezdési időpontját is 18 óráról egy későbbi időpontra. 

Egy útját vesztett amerikai fiú

A mozgóképszínházi sorozat nyitó vetítésére holnap, január 5-én, szerdán 18 órától kerül sor, Sean Penn 2007-es amerikai drámáját láthatják az érdeklődők. Az Út a vadonba (Into the Wild) főszereplője a huszonkét éves, frissen diplomázott Christopher McCandless. Az Emile Hirsch által megformált fiatal az ígéretes jövő helyett a kalandot választja, és nyakába veszi Amerikát: új ismerősökre tesz szert, tanulmányozva az ember és a természet közti harmóniát. Christopher egyetlen vágya kivonulni a jól megszokott, zajos világból, és megtalálni a nyugalmat a természetben. A kalandor sztorija nem nevezhető akciódúsnak, bár a főhős boldogságkeresése épp a megfelelő ritmust diktálja a road movie típusú alkotásnak. Christopher számára nem elég az, hogy megtalálja a boldogságot a világban, másokat is boldoggá akar tenni. Szüntelenül jótékonykodik, megosztja embertársaival a szabadság elérésnek filozófiáját, plusz azon munkálkodik, hogy megváltoztassa a romlott társadalmat. Hogy mennyire sikerül ez neki? Nézni érdemes. 

Ami ezután következik

Tavaszig még a kávéház falai között vetítik a Mozgóképszínház filmjeit, de amint megérkezik a jó idő, a szervezők a teraszra telepítik át a kis mozit. 

– Régóta foglalkoztat a kertmozi

– vallotta be Szécsi Zsolt – az lenne a cél, hogy egyszer ennek a varázsát is megragadjuk.

A januári hónapnak nincs tematikája, de februártól már csemegékre is számíthat a nagyérdemű. A későbbiekben, a kívánságok hónapja alkalmából a nézőknek lehetőségük lesz arra, hogy olyan filmeket javasoljanak, amelyeket szívesen látnának a mozivásznon. A vetítésekre szerdánként kerül sor, a belépés ingyenes. 

Újra divatba jön a mozizás?