Nagy Noémi Kriszta
Nagy Noémi Kriszta
"Ugye vagyok, aki leszek, ugye leszek, ami marad?" Hiperkarma

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 22 másodperc

Október 23-i szimfonikus hangverseny a láthatáron: két kolozsvári meghívottal, Demény Balázs zongoraművésszel és Jankó Zsolt karmesterrel színesíti az ünnepi programot ma délután a Székelyföldi Filharmónia.

Nagy örömmel tölt el minden alkalommal, amikor a műsorfüzetet fellapozva ismerős neveket látok a meghívottak listáján. Még nagyobb öröm számomra, amikor a zeneszerzők között magyar neveket is látok.

Ezúton is üdvözlöm a Székelyföldi Filharmónia műsorainak összeállítását,

mert házhoz hozzák a híresebbnél híresebb vendégelőadókat, és azt is fontos kiemelnem, hogy már egy éve követem rendszeresen a programjaikat, és állíthatom, ritka különleges zenei élményekben van részünk. 

A ma esti koncerten Beethoven kivételével, mind magyar zeneszerzők műveiből hall részleteket a nagyérdemű. Ilyen például a Dohnányi Ernő Variációk egy gyermekdalra (op. 84), Erkel Ferenc Palotás – a Hunyadi László című operából, Bartók Béla Román népi táncok, Liszt Ferenc: II. magyar rapszódia, és végezetül Beethoven Egmont – nyitány, op. 84.

Beethovenről, Lisztről és Bartókról már esett szó korábban is, ezért ez alkalommal nem fogok az ő munkásságukban elmélyedni, ám nagyon fontosnak tartom Dohnányi ma felcsendülő művét kicsit kivesézni.

Dohnányi Ernő (1877–1960)

Zeneszerző, karmester, zongoraművész és zenepedagógus. Csaknem hiánytalanul ismerjük műveit a fiatalkori zsengéktől az utolsó opuszokig. Pályakezdőként sikereinek nagy részét zenéjével aratta; zeneszerzőként és zongoraművészként egyaránt példaképe volt a fiatal Bartók Bélának. Ám a szelíden ironikus, intellektuális zenei humor, amely legtöbb maradandó művének sajátja, teljesen ismeretlen Bartóknál vagy Kodálynál is. Dohnányi művészete tehát e tekintetben is hiánypótló.

Mulatságosnál mulatságosabb anekdoták őrzik egyéniségét, humorát, feledékenységeit és bravúrjait.

Növendékei meghatottan idézték fel tanteremben elhangzott szavait, kortársai, az egykori híradások mindig és mindenkor felső fokon beszéltek előadóművészi teljesítményéről, zongora- és kamaraestjeiről. 

A zongorára és zenekarra komponált Gyermekdal-variációk bevezető zenéje mintha az imént mondottak tökéletes ellentétét bizonyítaná: komoly, egyre sötétebb és izzóbb ez a muzsika. Szinte egy világdráma hangjait véljük felfedezni. Ehelyett azonban az ártatlan, egy ujjal, gyermekmódra is leütögethető dalocska szólal meg, kigúnyolva minden ál-komolyságot:

a zene művészete – ha az alkotó úgy akarja – játék. Komoly és szép, szellemes játék. Ez Dohnányi ars poeticája.

S hogy a zongorán felcsendülő, diszkrét vonós pizzicatókkal kísért, üde gyermekdal nem csak meglepetést okoz, hanem szervesen kapcsolódik is az előzményekhez, az már a muzsika mélyebb titka. A Gyermekdal-variációk minden egyes taktusa a nagyhatású, káprázatos egyéniség vallomása a zenéről. A gyengéd humorral és sok szeretettel rajzolt karikatúrák sorában zeneszerzők portréi villannak fel, örökérvényű műfajok elé tart a pajkos kedvű szerző görbe tükröt. Ebben a paródia-sorozatban, afféle zenei „Így írtok ti”-ben persze Dohnányi művész-egyénisége mutatkozik meg. Talán többet és igazabbat árul el Dohnányi művész-egyéniségéről, mint a zongorajátékát megörökítő néhány felvétel. Derű, páratlan mesterségbeli tudás, fölényes virtuozitás jellemzi az 1914-ben alkotott kompozíciót. 

Demény Balázs zongoraművész 1989-ben született Kolozsváron. Zongoratanulmányait szülővárosában kezdte, majd 2004-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, 2009 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta. 2011 októberétől a berlini Hanns Eisler Hochschule für Musik diákja, majd az Universität der Künste szóló zongora mesterszakán tanul, ugyancsak Berlinben. Kitüntetéses diplomájának megszerzése után első helyen jutott be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájába. 2019 januárjától a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia szólistája. Számos nemzetközi zongoraverseny nyertese, 2018-ban Junior Príma díjat kapott. Rangos koncerthelyszínek és fesztiválok meghívottja, rendszeresen játszik itthon és külföldön, Európa összes jelentős nagyvárosaiban fellépett már. 

Jankó Zsolt karmester, a Nagyváradi Állami Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera állandó karmestere, illetve a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestere. A kolozsvári Sigismund Toduță Zenelíceumban végzett, majd a Ghoerghe Dima Zeneakadémia karmesteri szakán diplomázott 2002-ben. Ugyanitt végezte magiszteri tanulmányait is. 2004-ben mesteri fokozatot szerzett a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen, 2005-tăl a velencei Benedetto Marcello Konzervatóriumban tanult. A Nagyváradi Filharmónia állandó karmestereként a fiataloknak szóló leckehangversenyeket is vezeti.

A Stúdió Moziban 17 órakor kezdődő hangverseny bérletes, jegyeket a helyek függvényében a helyszínen is válthatnak az érdeklődők.

Továbbá: igényes, magas színvonalú koncertek 
Október 28-án a Budapesti Fesztiválzenekar Kamarazenei Műhelyének koncertjére várják a zenekedvelőket. A Budapesti Fesztiválzenekart idén októberben az év zenekarának választották a Gramophone-díj gálarendezvényén, Londonban. A világ legrangosabb komolyzenei szaklapjának versenyében a Fischer Iván által vezetett együttes többek között a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és nyert. November 3-án a szintén európai hírű Kendi Ludovik (Kendi Lajos) bariton, operaénekes koncertezik Székely Attila zongoraművésszel. 

Ünnepi szimfonikus hangverseny