Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 2 másodperc

Nemrég üzent az adóhatóság a magánórát adó tanároknak: adjanak számlát, lehessen bankkártyával is fizetni náluk, vagy ha a diák készpénzzel fizet, legyen kasszagép is, vagy adjanak nyugtát, és persze, amikor kell, vallják is be az így szerzett jövedelmüket. Nemcsak a tanárokkal, a közösségi médiák influenszereivel is tudatták: belenéznek a zsebükbe.

Napjaink Romániájában kicsit utópiának tűnik, de hosszú távon hozzá kell szoknunk: minden egyes, jövedelemként szerzett bani után adózni kell. Igaz ez az otthoni garázsban feketén dolgozó autószerelőre, az áfamentes szobafestőre, a számlamentes asztalosra, ácsra, virágárusra, és a magánórát adó tanárra, sőt a közösségi média révén pénzt szerző influenszerekre is.

Ritka, mint a számlát adó magántanár, vagy mint az adózó youtuber, a számlázó Tik Tok-sztár – ugye, nem ismerték még ezt a szólást?

Korábban mindenki kapásból sorolta azokat a sikerszakmákat, melyekről közismert volt, hogy feketén vagy szürkén is lehetett űzni, a lista viszont – az ellenőrzések miatt, de nemcsak –  egyre inkább rövidül.

Most már hogy az ANAF (Országos Adóhatóság, vagy ha úgy tetszik, Adó- és Pénzügyi Hivatal) minden magánszemély bankszámlájához hozzáfér, még kényesebb lett a helyzet, hisz bármikor rákérdezhet, honnan a pénzed, ha hozzám semmilyen jövedelemforrásod nincs bejelentve, vagy honnan van ennyi pénzed, ha én csak a feléről tudok.

Persze, az ügyeskedők rögtön erre is tudnák a választ: ami fekete és készpénz, annak nem lesz soha digitális nyoma, hisz készpénzként és nyomtalanul tűnik el.

Talán ezért is sürgetik többen és világszinten a készpénz megszűntetését, kivonását a forgalomból – a skandináv államok tervezik, hogy pár év múlva áttérnek a csak digitális pénzmozgásra. Minek annyi papír, műanyag vagy fém! És akkor tényleg búcsú a feketétől, szürkétől, akárhány árnyalat is legyen. Vagy nem, hisz akkor majd megoldják barterben?

Addig is – ne mondja senki, hogy nem szóltunk – jó tudni, megüzente az adóhatóság a magánórát adó tanároknak, hogy

kötelesek bevallani az iskolán kívül szerzett jövedelmüket, mely után adózniuk kell, és szükséges társadalombiztosítást is fizetniük.

A pénzügy azt is tudatta, hogy jogában áll bárki anyagi helyzetét megvizsgálni, és ha gyanús összegeket talál, 10 százalék adót ró ki rá, sőt még büntetőkamatot is számol.

A magántanároknak azt ajánlják, indítsanak egyéni vagy családi vállalkozást (PFA vagy II), szerezzenek be egy POS-terminált, készpénzfizetés esetére pedig legyen kasszagép vagy nyugtatömb is odahaza.

Vizsgáljuk meg a helyzetet a diákok és szüleik szempontjából is. Amióta elfogadhatóbb szintre emelték a tanárok bérét, sokan – javarészt kényelmi okokból – lemondtak a délutáni óraadásról, akik pedig adnak magánórát, nem teszik ezt olcsón.

Míg nem is olyan rég 25-30 lejbe került egy magánóra, addig ma már tantárgy- és tanárfüggően 40, 50, 60 lejbe kerül.

Ha a tanár eleget tesz az adóhatóság kérésének, mindehhez lazán hozzáadhatunk még minimum 10, maximum 45 százalékot. Ha ugyanis az egyéni vállalkozásból származó éves jövedelem meghaladja tizenkét bruttó minimálbér értékét, akkor nemcsak 10 százalék adót kell fizetni, hanem további 10 százalékot egészség- és 25 százalékot nyugdíjbiztosításként.

Amúgy nemcsak a tanárok extrajövedelmét, hanem a közösségi média szereplőinek a pénzmozgásait is vizsgálni kezdte az adóhatóság. A youtuberek, Facebook-, Instagram- és Tik Tok-sztárok, illetve influenszerek eltitkolt jövedelmeit keresik, az adócsalókat pedig – természetesen – a törvény betűinek megfelelően büntetni fogják. 

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.coom

Utópia, Románia: a magántanár számlát ad és bankkártyával is fizethetsz nála