Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Ne légy Anti, avagy síkresz a friss síszezonra

Ne légy Anti! Vigyázz magadra és a körülötted lévőkre! Sok baleset elkerülhető, ha figyelünk, és tiszteljük egymást! Ezzel a felhívással és újabb jópofa videóval...
Becsült olvasási idő: 1 perc 59 másodperc

Tegnap zárult a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás által meghirdetett verseny, amely során Hargita megye legjobb kézműves csokoládéját keresték a szervezők. Ugyan a zsűri tagjai ma már ki is értékelték a beérkezett finomságokat, az eredményhirdetésre még várni kell.

Vállalkozások nevezhettek be a pályázatra, minden versenyző maximum öt csokoládékészítménnyel. A győztes termék hivatalosan viselheti a Hargita megye legjobb kézműves csokoládéja – 2022 címet I., II. vagy III. helyezettként. Olyan új, kreatív, kézzel formázott vagy formában készült bonbonok, illetve táblás csokoládék nevezését várták a szervezők, amelyek jellegzetes, meghatározó ízei Hargita megye kertjeiben, erdeiben és mezőin fellelhető összetevőkből erednek. A zsűri kérte a recepteket és az elkészítés pontos technológiai leírását is. A csokoládékban javasolták az áfonya, szilva, csipkebogyó, erdei mogyoró, bodza, homoktövis, málna, szeder, szamóca, berkenye, szarvasgomba, vargánya, kakukkfű, kapor, menta, fenyőmag, erőspaprika, boróka, méz, kamilla, levendula, turbolya, citromfű, minőségi erdélyi borok, pálinkák, likőrök, olajos magvak, zsírbázisú élelmiszer-színezékek, valamint a kakaóvaj használatát.

A versenymunkák nem tartalmazhattak aromákat, fondokat, ét-, tej- és fehér bevonókat, növényi habot, margarint, illetve egészségre ártalmas, mesterséges adalékanyagokat.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, a szervezőket meglepte, milyen sokféle kreatív termékkel neveztek a csokoládékészítők. Öt versenyzőtől huszonkilencféle termék érkezett, amelyek között bonbonok és táblacsokoládék egyaránt vannak, ezeket külön kategóriában díjazzák. A háromtagú zsűrit Sándor Barna gasztroblogger, Boros Viktória, a székelyudvarhelyi Blansh cukrászda tulajdonosa és Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mestercukrász alkotja. A nyertes pályázó a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulástól oklevelet kap, amelyet jövő héten, ünnepélyes eredményhirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatón adnak át.

Vajon milyen lesz a megye csokija?