Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 41 másodperc

Minden egyes író-olvasó találkozón, előadáson, koncerten, kiállításon megnyugszik a lelkem, ha látok annyi érdeklődőt, ami saccolásom szerint több, mint az előadók, illetve alkotók hozzátartozóinak szűk csoportja. Megtisztelni a művészt a jelenléttel, ez a minimum, amit egy közönség adhat. Pénteken olyan kiállításon voltam, ahol az alkotások nyújtotta élmény mellett egész bensőm repesett az örömtől. Elekes Gyula Tűzzománc Alkotóműhelyének tárlata kivételes, és most kell örvendezni, ugyanis csak két hétig látható.

Kisebb tömeg jött a Művelődési Házba pénteken tűzzománc munkákat látni. Jelen kiállítók zöme Erdély egyetlen működő alkotóműhelyének tagja, szép számban udvarhelyiek, biztosra veszem, hogy kitartással és odaadással érték el azt a művészi kifejezési szintet, ami most keretbe foglalva bírja csodálatra a szemlélőt. A tűzzománcozást nem lehet ímmel-ámmal végezni, időt kell szánni rá, meg kell tanulni technikákat, gondolatokat is ki kell fejezni általuk, vagy legalábbis úgy érdemes ábrázolni, ami másoknak is mond valamit, érzéseket ébreszt. 

Negyvenkét év van Elekes Gyula mögött tűzzománckészítés terén – kilépett ő a Művelődési Ház alagsorában működő műhely kereteiből, külföldön is csiszolta tudását, az alkotótáborokba e művészet mestereit is elhívta többször, más alkotóműhelyek munkáit is bemutatták már Udvarhelyen.

Mert sikerélmény mellett a tapasztalatra is szükség van, a szakma magyarországi, spanyolországi, németországi tekintélyeit hívta Gyula Székelyudvarhelyre, hogy sarkítva ugyan, de ne csak az erdélyi sodronyzománc legyen a zsebükben a különféle megyékből részt vevő alkotóknak, hanem más eredetű tudást is elsajátíthassanak. 

Hogy Elekes Gyulát nemzetközileg is jegyzik a tűzzománc művészetének terén, ez vitathatatlan, de hogy az udvarhelyi tűzzománc is felkerült a térképre az Gyula érdeme és nem utolsó sorban az alkotóműhelyé. 

Ezek az alkotások nem olcsók, ahogyan az anyag sem, amiből készülnek, és ahogyan a ráfordított időnek, a szellem termékének is ára van. A Művelődési Ház korábbi igazgatója mondta, vannak támogatóik, külső és városi források is, a legnagyobb támogatást, az erkölcsit – teszem én hozzá – a közönség adja. 

A hetvenhét kiállított alkotás – köztük spanyol, brazil, magyar – tematikájában vegyes, gyönyörű, a húszéves alkotóműhely pedig egy sikertörténet.

Valódi élmény ez a tárlat!