Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 22 másodperc

Színes hulladék: négy különböző színű matricát vezetett be az RDE Hargita Kft. a háztartási hulladék mennyiségének megkülönböztetésére. A begyűjtési rendszer január 1-jétől módosult, de a matricák kiutalása még folyamatban van. 

A módosítások a szelektív hulladékgyűjtést nem érintik, továbbra is a kihelyezett kék és sárga tartályokba helyezendő az újrahasznosítható papír és műanyag. A matricák közül három kategória érinti a magánszemélyeket: a rózsaszín, ami a negyedek köbméteres szerződéseire vonatkozik, illetve magánszemélyek esetében egy-két főre; a narancssárga, ami cégeknél a fél köbméteres szerződést jelenti, illetve magánszemélyeknél a három-négy főre kötött megállapodást; a barna szín az egy köbméteres kontraktust jelenti cégeknél, és olyan háztartásokra vonatkozik, ahol legkevesebb öt személlyel kell számolni. Ezen kívül csak a jogi személyekre vonatkozó, zöld matrica is forgalomba került. A zöld szín nem havi, vagy heti ürítést jelent, hanem megrendelés alapján évente egyszer-kétszer szállítják el az ezzel jelölt konténerből a hulladékot.

Udvarhelyen

narancssárga matricából osztanak ki a legtöbbet

– ezek kerülnek rá a tárolókra a társasházaknál, kertesházaknál, illetve az egyéb gyűjtőpontoknál. Aki a számlákkal együtt nem kapja meg február 15-ig, felkeresheti az RDE székhelyét (Bethlen Gábor utca 73.), ahol pótolják az elmaradást. A matricákat évente egy alkalommal bocsájtják ki. Katona Csilla, az RDE kommunikációs referense felhívta a figyelmet arra, hogy csak az érvényes szerződéssel rendelkező ügyfelek kapnak matricát, akik minden tartozásukat rendezték a szervezetnél.

Február 15. után nem ürítik ki a matrica nélküli hulladéktárolókat.

Az eredeti tervekhez képest történt egy módosítás: az első verzió szerint a rózsaszínnel jelölt kukákból kéthetente szállították volna el a háztartási hulladékot, de a napokban úgy döntöttek, jelöléstől függetlenül hetente viszik el. 

– Az a célunk, hogy korlátozzuk a mennyiségét, vagyis betartatni a cég és az ügyfél részéről is azt, ami a szerződésekben olvasható – indokolta meg a döntést Katona Csilla. – Sok esetben előfordult, hogy több személy él a háztartásban, mint amennyit a szerződésben feltüntetnek az ügyfelek. Bízunk abban, hogy a matricás osztályozással csökkenteni tudjuk ezt a lappangó létszámot. 

Hosszútávú célként tekintenek arra is, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítsanak az aláírt szerződésekre, majd ehhez tartsák magukat. 

Az RDE egy magyarországi cég modelljét vette át a matricák használatával, plusz a romániai törvények értelmében határozták meg, súly és mennyiség szerint, hogy személyenként mekkora összeget kell fizetni a hulladékszállításért. A kommunikációs munkatárs megjegyezte, a városi infrastruktúra nem teszi lehetővé, hogy minden tároló súlyát lemérjék, ezért döntöttek a térfogati azonosítás mellett. Az európai átlag szerint egy fő havonta hatvan liter hulladékot termel, ami nagyon sok, tette hozzá a referens. Idővel a tudatos vásárlás, és a szelektív gyűjtés csökkentheti az említett átlagot. 

Változott a hulladékgyűjtés módja: figyelni kell a színekre