Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 8 másodperc

Elszánt udvarhelyi magánszemélyeknek, baráti társaságoknak, illetve civil szervezeteknek hirdet pályázatot a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Bizalomtőke Alap, szakmai partnerségben a Homoród–Küküllő LEADER Egyesülettel. Az Ötletfonó különleges és újszerű lehetőséget kínál a helyiek számára, hogy általuk családbarát, környezettudatos és élhető településsé váljon Székelyudvarhely. Nem kész projekteket, hanem ötletes kezdeményezéseket várnak a verseny győztese(i) a kivitelezéshez elnyeri(k) a Bizalomtőke által felajánlott 50 000 lejt. 

A Bizalomtőke Alap 2020 decemberében jött létre, számos innovatív, civil projekt megvalósítását tettek már lehetővé a város érdekében. Jelenleg tizennégy egyéni adományozója van – ők zsűriznek majd a versenyen. Ezúttal az Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványt kérték fel arra, hogy kezelje az alapot: biztosítsa a pályázat működését, átláthatóságát, letisztult játékszabályait, majd később felügyelje a nyertes projekt vagy projektek határidőre történő kivitelezését.  

Albert Sándor városmenedzser, Pálfi Kinga alpolgármester, Godra Zsolt önkormányzati képviselő, Csáki Rozália, az SZKA ügyvezető igazgatója és Lázár László, a Homoród–Küküllő LEADER Egyesület ügyvezető igazgatója

Az Ötletfonót bemutató sajtótalálkozón Pálfi Kinga alpolgármester emlékeztetett: a múlt héten a városi kórháznak juttatott támogatás szintén az SZKA közbenjárásával ért célba, a városi közjóért a politikum továbbra is együttműködik a civil szférával.

„A Bizalomtőke Alappal különleges helyzetet teremtettünk, amelyben a tagok nem egyénként, hanem egy kis közösségként, a politikai térről áttérve a civil vonalra, vállalják a kezdeményezések támogatását”

– tette hozzá. 

Albert Sándor városmenedzser rávilágított a projekt pozitív következményeire, miszerint a pénzösszegen kívül tudásra és értékes készségekre tehet szert minden résztvevő, hiszen az intenzív munkafolyamat a közös tudásra épül. Ráadásul kistérségi szinten nincs ekkora összeggel rendelkező pályázat – a kétnapos verseny során kamatoztatható a rendelkezésre álló társadalmi és pénzügyi tőke is. 

Ötletfonásra fel!

Az Ötletfonó olyan projekteknek ad kezdeti impulzust, amelyek valóban életképesek, azaz változást idézhetnek elő a városi környezet, esetleg a közélet megújításában. Csáki Rozália, az SZKA ügyvezetője szerint megragadják a tettrekész városiak kezét, segítve őket az ötleteik megvalósításában. 

Lázár László, a Homoród–Küküllő LEADER Egyesület ügyvezetője elmondta: a speciális üzleti ötletversenyt, a hackathont Észtországban adaptálták a társadalmi projektekhez. Ezt tanulmányozta az egyesület, majd 2021-ben, tizenöt község bevonásával, gyakorlatba is ültette. Azóta Magyarországon az Abathon elnevezésű eseményt is e módszertan alapján vitték sikerre Abaúj térség falvaiban – innen a név. 

A várost családbaráttá, környezettudatossá tevő ötletekkel nevezhetnek spontán összeállt csapatok, civil szervezetek, de akár egyénileg is kitölthető az űrlap –

a lényeg, hogy a jelentkező elhivatott legyen az adott ügy mellett, és olyan ütős kezdeményezéssel álljon elő, amivel képes meggyőzni, cselekvésre késztetni másokat.

A szervezők öt-hét fős csapatokra számítanak, azaz ötven-hetven emberrel tudnak együttműködni – tíz-tizenkét képzett mentor közreműködésével. 

Negyvennyolc órán keresztül zajlik majd a verseny, mely során a résztvevők szakmai segítséggel kidolgozzák, és bemutatják egy adott társadalmi problémára az általuk javasolt megoldást. 

A jelentkezési határidő február 14., a verseny első mozzanatára, a csapattoborzó beszédre pedig április 1-jén kerül sor. Ennek során az ötletgazda bemutatja, milyen problémára figyelt fel, milyen megoldási lehetőségeket lát, és újabb tagokat állít az ügy mellé. A verseny április 3-ig tart: a záróeseményen a csapatok három percben bemutatják tervüket, majd a zsűri dönt arról, hogy a teljes összeget egy vagy több projekt megvalósítására fordítja.

Van ötleted? Vállalod? – Egy élhetőbb városért