Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 45 másodperc

Szavalókört alapítanak Nagygalambfalván – Kecseti Tímea, a kezdeményezés ötletgazdája szerint mindenkiben rejtőzik némi érzék a versmondásra, s a tervezett tevékenységekkel segédkezet nyújthatnak a tehetségek kibontakozásában.

A magyarországi származású Kecseti Tímea (lent) közel hatéves tapasztalattal rendelkezik versmondás terén. Jelenleg Galambfalván él családjával, és két éve fontolgatja a szavalókör megalapítását, kezdeményezését a református egyház és a helyi önkormányzat is támogatja. A heti rendszerességgel tartott összejöveteleknek az egyház gyülekezeti terme ad otthont, rendezvények esetén a polgármesteri hivatal rendelkezésre bocsátja a művelődési központot és biztosítja a hangosítást, ezzel járul hozzá a szavalókör tevékenységéhez. 

„Célom, hogy különböző témákra épülő, kulturális esteket szervezzünk minden hónapban, hisz

mindig akad pár olyan költő, akire érdemes az adott időszakban felhívni a figyelmet az évfordulója, munkássága, esetleg a nemzeti, vallási ünnepségek alkalmából”

– tájékoztatott a szavalókör vezetője. Az áprilisi tervek közül kiemeli a József Attila születésnapjához kapcsolódó és a költészet napjára ütemezett előadást. Esetenként a verseket zenés kísérettel, az Ifjúsági Fúvószenekar vagy gitárosok közreműködésével színesítik. 

A jelentkezés alsó korhatárhoz kötött, legalább tizenhárom évesnek kell lenni a csatlakozáshoz. Elsősorban a galambfalviak jelentkezését várják, de ha a kapacitásuk lehetővé teszi, akkor más településekről is fogadják a költészet kedvelőit. Az ötletgazda szerint körülbelül tíz résztvevőnek tudnak szakmai segítséget nyújtani. Az első találkozóra március 10-én, 18 órakor kerül sor. 

A szavalókörön a klasszikus költők versei kerülnek terítékre, a szervező szerint a kortárs költészet nagyobb falat, és nehezen birkóznának meg vele az első előadások alkalmával. Hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy a jövőben a résztvevők akár saját versekkel is színpadra álljanak.

„A versmondáshoz idő kell, hogy a közönség megértse a szavalókör jelentőségét, s kimozduljon otthonról, eljöjjön a verses estékre, illetve élvezze a költészetet”

vetítette előre a rájuk váró munka kihívásait. A szavalókör egy magabiztos közösséget kovácsolna, amellyel a későbbiekben hozzájárulnak a helyi Kányádi Sándor versmondóversenyhez, esetleg az általános iskola rendhagyó irodalomóráihoz. A költészet jól jöhet akkor is, ha a fiatalok a pályaválasztás során a színjátszásban szeretnék kipróbálni magukat, teszi hozzá.

Fotó: Mihálydeák Antal

Versekből nincs hiány – Szavalókör indul