Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 14 másodperc

Nem emlékszem, hogy az elmúlt években ennyire színes és gazdag lett volna a színházunk kínálata – állapította meg Nagy Pál a mai sajtótájékoztatón. Az intézmény vezetője a 2022–2023-as évaddal kapcsolatos gondolatai mellett bemutatta a társulat új munkatársát, majd időrendi sorrendben ismertette a készülő előadásokat. A bérletrendszer módosításait Károly Ágnes közönségszervező részletezte. 

Feszes ütemtervvel, rengeteg előadással, mindenféle műfajjal dobbantva, illetve egy újabb csapattaggal kezdi 2022–2023-as évadát a Tomcsa Sándor Színház. Az intézmény igazgatója ma a sajtó képviselői előtt mutatta be Fazakas Attilát, aki a művészeti titkár pozíciót tölti be. Egyelőre próbaidőn van, de Nagy Pál reméli, mihamarabb megtalálja a közös hangot a társulat többi tagjával, és beletanul a kulturális intézmény működésébe. Az évad a #kivagyok című osztálytermi produkció és a Leenane szépe című stúdióelőadás felújító próbáival indult. A stúdióelőadással, illetve a Szerbusz című produkcióval még a dráMA fesztivál előtt találkozhat a nagyérdemű. A szeptemberi műsorrendet hétfőn véglegesítik, mivel némi problémába ütköztek a Szerbusz előadás helyszínét illetően. A 2021–2022-es évad végén az önkormányzat által biztosított kék buszon adták elő a produkciót, jelenleg azonban

a Budapestről adományként kapott négy buszból hármat már működésbe helyeztek, és menetrend szerint közlekednek. A negyedik nincs felújítva, használata kérdéses, s az sem tisztázott, hogy milyen módon kerülhetne a színház mögötti placcra.

Az évadterv tükrözi a Petőfi Sándor és Tamási Áron emlékévet. Néhány hete már zajlanak az olvasópróbái a Petőfi-szelfi című produkciónak, mely az Udvarhely Bábműhely és a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtagozatának közös munkája, és amelyet Bartal Kiss Rita rendező állít színpadra szeptember 20-án, először Temesváron. Az udvarhelyi bemutatóra a dráMA kortárs színházi találkozó záró napján, szeptember 25-én kerül sor.

Még egy kis türelem

Nem kell már sokat aludni, és közzéteszik a tizenharmadik dráMA fesztivál részletes programját a társulat Facebook-oldalán. A kortárs színházi találkozó idén szeptember 19–25. között zajlik majd, Új formák kellenek mottóval. Az igazgató elmondta:

naponta legkevesebb két, legtöbb négy előadásra számíthatunk,

és mivel jórészt kistermi előadások kaptak meghívást, ezért egy-egy darabot akár többször is elő fognak adni a társulatok. A fiatal alkotók idén is túlsúlyban lesznek a találkozón, lévén az a kortárs drámák megmérettetése. A közönség egy héten át ismerkedhet a kortárs drámaírás és színjátszás különböző változataival. 

Nemrég egy felhívást is közzétettek a Tomcsa Sándor Színház közösségi oldalán, amely öt jelentkező számára biztosítja a fesztiválon való ingyenes részvételt. Korhatár nincs, szeptember 4-ig még bárki jelentkezhet, akinek színházi végzettsége vagy színházi tapasztalata van – áll a közleményben. A kiválasztott személyek bérmentve látogathatják Gianina Cărbunariu drámaíró és Kelemen Kristóf rendező workshopjait, valamint a színházi előadásokat és koncerteket. Szükség esetén szállást is biztosítanak számukra. A dráMA fesztivál után rögtön elkezdődnek az Afterparty próbái Andrew Hefler rendezővel. Ez egy páratlan, a társulat számára is izgalmas, újszerű improvizációs műsor lesz, amelyet október végén mutatnak be a nagyközönség előtt. 

Újdonságok

Ismét lesz gyermekbérlet, amely egy udvarhelyi, egy csíkszeredai és egy gyergyószentmiklósi előadás megtekintésére jogosít majd fel. Udvarhelyi részről a Nyolckor a bárkán című családi darabot október 22-én mutatják be, Márkó Eszter rendezésében. A felnőtt bérlet mindeddig egyetlen vendégelőadást tartalmazott, ettől az évadtól már kettőt fog, plusz az Udvarhely Néptáncműhely a Bálint Dani csodálatos esete Petőfivel című táncjátékát. A bérletesek megtekinthetik Az öngyilkos című vígjátékot a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, valamint az Illatszertár címűt a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadásában. Rövid időre rendezőként visszatérhet Zakariás Zalán, a színház egykori művészeti vezetője. Az előző évad végén lemondott művészeti vezető ugyancsak visszajön – Dálnoky Réka a dráMA fesztivál főszervezője, egyben a készülő Haláli nagy játék című tragikomédia dramaturgja. Az igazgató hangsúlyozta, az évad gondosan meg van tervezve, új művészeti vezetőt találni egyelőre nem sürgős feladat. 

A  bérletrendszer mellett a jegyárak is módosultak: a nézők idén 5 lejjel fizetnek többet egy-egy előadásért. Szintén drágult a szabadbérlet, 90 lejbe kerül és tartalmazza a színház négy előadását, de a vendégelőadásokat nem. A diákbérlet ára 50 lej, s mostantól négy helyett csak három előadást tartalmaz, ezek a Bálint Dani csodálatos esete Petőfivel, a Hat szereplő szerzőt keres és az Operett. A mecénás bérlet ára nem változott, 300 lejbe kerül és a társulat minden előadására érvényes, de a vendégelőadásokra nem.

Ebben a hónapban lép működésbe a színház új és részletesebb honlapja, ami a jegyvásárlást is megkönnyíti.

Időközben a válság miatt megszűnt a Magyarország Kormánya által biztosított támogatás – tudtuk meg. Az újdonságok mellett továbbra is műsoron marad az előző évadból ismert jó néhány előadás, télen játsszák a Meghatározatlan időre című kirakatszínházi darabot, de életben tartják a Furcsa pár, illetve a Száll a kakukk fészkére címűt is. 

Vissza a színpadra és a nézőtérre